AZ-opponent Anderlecht: Nederlandse uitblinker en Algerijnse publiekslieveling

AZ-opponent Anderlecht: Nederlandse uitblinker en Algerijnse publiekslieveling

17-03-2023 16:00 Laatste update: 16:36
25

De loting voor de kwartfinales van de Conference League heeft AZ gekoppeld aan RSC Anderlecht. Beide ploegen troffen elkaar één keer eerder in officieel verband. VoetbalPrimeur vertelt je alles wat je moet weten over Paars-Wit.

RSC Anderlecht
Trainer: Brian Riemer
Plek in nationale competitie: negende (Jupiler Pro League is 29 wedstrijden onderweg)
Stadion: Lotto Park (21.500 plaatsen)
Bijnaam: Paars-Wit

Europees seizoen tot dusver
Anderlecht heeft er al een lang Europees seizoen op zitten. De ploeg van Riemer stroomde in de derde voorronde van de Conference League in en speelde op 4 augustus zijn eerste wedstrijd tegen het Estse Paide Linnameeskond. Dat tweeluik werd eenvoudig gewonnen, waarna Young Boys in de vierde en laatste voorronde na penalty's werd beslist.

In de groepsfase van de Conference League werd Anderlecht ingedeeld bij West Ham United, Silkeborg IF en FCSB, beter bekend als Steaua Boekarest. Van de Engelsen werd tweemaal verloren, waarna met grote moeite plek twee werd veiliggesteld. In de tussenronde werd, wederom overtuigend na strafschoppen, afgerekend met Ludogorets, dat derde eindigde in de Europa League-groep met Feyenoord-opponent AS Roma. In de achtste finales werd Anderlecht echt getest. Een 0-1 uitzege bij Villarreal CF was voldoende na een 1-1 gelijkspel in België.

Europees succes is er, in de Jupiler Pro League gaat het Anderlecht minder voor de wind. De Belgen wonnen slechts elf van de 29 competitiewedstrijden en staan op de negende plek. Met nog vijf wedstrijden te spelen met Anderlecht alle zeilen bijzetten om de kampioenspoule te halen.

Speelstijl: klassiek 4-3-3
Riemer speelt met Anderlecht in een klassieke 4-3-3-formatie. De 36-jarige Lior Refaelov is het creatieve brein op het verder vlakke middenrif van Paars-Wit. Beide vleugelverdedigers hebben een gezonde drang naar voren, al blijft verdedigen de prioriteit. Voorin wordt spits Islam Slimani bediend door de buitenspelers, die hem met een voorzet weten te vinden.

Van paniekaankoop tot publiekslieveling
Jan Vertonghen keerde voor dit seizoen terug in België. Waar er in het begin twijfels waren bij de optredens van de 35-jarige routinier, is hij uitgegroeid tot ware leider van het elftal. Onder zijn vleugels kan de negentienjarige Zeno Debast zich ontwikkelen in het hart van de defensie. Niet voor niets zijn beide verdedigers door bondscoach Demonico Tedesco opgeroepen voor de Belgische nationale ploeg.

Blikvangers
Oranje-doelman Bart Verbruggen, die door bondscoach Ronald Koeman voor de EK-kwalificatiewedstrijden tegen Frankrijk en Gibraltar voor het eerst bij de selectie is gehaald, is een van de steunpilaren bij Anderlecht. De twintigjarige goalie blinkt geregeld uit en kreeg naamsbekendheid in Europa toen hij tegen Ludogorets drie strafschoppen keerde. Tegen Villarreal was Verbruggen opnieuw de grote uitblinker.

Een andere belangrijke kracht bij Anderlecht is Islam Slimani. De 34-jarige centrumspits werd een paar minuten voor het sluiten van de transfermarkt op 31 januari gehaald als vierde keuze. Door zijn werklust en doelpunten is de Algerijn geklommen in de pikorde en niet meer weg te denken uit het elftal van Riemer. Slimani heeft zich in korte tijd ontpopt tot een van de publiekslievelingen.

Laatste opstelling: Villarreal CF - Anderlecht (0-1), 16 maart 2023
Verbruggen; Murillo, Debast, Vertonghen, N'Diaye; Verschaeren, Diawara, Refaelov; Dreyer, Raman, Amuzu