Zes conclusies: droomseizoen Feyenoord leidt naar landstitel, Ajax los zand

Zes conclusies: droomseizoen Feyenoord leidt naar landstitel, Ajax los zand

20 maart - 06:30 Laatste update: 12:46
244 Reacties
Author profile picture

Ruben Winkels

Feyenoord heeft in de strijd om de landstitel een gevoelige dreun uitgedeeld aan Ajax. In een meeslepende Klassieker werd het 2-3 voor de Rotterdammers. VoetbalPrimeur trekt zes conclusies.

194ste Klassieker stelt niet teleur
Al weken telde Nederland af naar één van de belangrijkste Klassiekers van deze eeuw. Voor het eerst sinds 2016 was de grootste wedstrijd van Nederland ook daadwerkelijk een duel tussen de nummers één en twee van de Eredivisie. Ajax en Feyenoord stelden niet teleur. Van 0-1, naar 2-1, weer gelijk en uiteindelijk de 2-3 van Lutsharel Geertruida: het was negentig minuten lang puntje-van-je-stoel-werk.

Geertruida beëindigt dramareeks
Feyenoord heeft een einde gemaakt aan een reeks van negentien Klassiekers in de Johan Cruijff Arena zonder zege. Die periode beslaat 6412 dagen. Op 28 augustus 2005 triomfeerde Feyenoord dankzij doelpunten van Salomon Kalou en Dirk Kuyt. Geertruida, de matchwinner van 2023, was destijds pas vijf jaar oud.

Feyenoord steeds beter, Ajax los zand
Op basis van de tweede helft viel er weinig af te dingen op de Feyenoord-zege. Het verval van Ajax was schrijnend, terwijl Feyenoord juist steeds beter ging spelen. Niet voor het eerst dit seizoen waren de Amsterdammers los zand. Wat juist exemplarisch is voor Feyenoord, is dat de Rotterdammers zich voor de tiende (!) keer dit seizoen terugknokten van een achterstand.

Feyenoord kan titel ruiken
De titelstrijd is nog niet beslist, maar Feyenoord moest in elk geval niet verliezen, terwijl voor Ajax alleen de winst telde. De ploeg van trainer Arne Slot heeft de kloof met Ajax in ruim anderhalf jaar tijd gedicht en staat nu op matchpoint. Het gat op de ranglijst is liefst zes punten met nog maar acht wedstrijden te spelen en de Klassieker was voor de Rotterdammers - op papier - de laatste topwedstrijd in de race naar het eerste kampioenschap sinds 2017. Met de kwartfinale in de Europa League en de halve finale in het KNVB Beker op zak, is de koploper bezig aan een droomseizoen.

Turbulente middag Hartman
Hij was dé man van de openingsfase: Quilindschy Hartman. De linksback van Feyenoord gaf een assist, kreeg geel en ontving zijn laatste waarschuwing van scheidsrechter Danny Makkelie. In de wetenschap dat rood misschien wel op zijn plaats was geweest, besloot Slot geen risico te nemen en Hartman te wisselen. Vol ongeloof door wat hem allemaal was overkomen plofte het gedesillusioneerde talent na 25 minuten op de Feyenoord-bank.

Ajax geeft Feyenoord munitie
Spelers als Dusan Tadic en Kenneth Taylor lieten er vooraf geen twijfel over bestaan: Ajax was toch zeker wel de grote favoriet? Ook John Heitinga, die als speler nooit een Klassieker verloor, vertoonde meerdere staaltjes van Amsterdamse bluf. Het werkte als motivatie voor Feyenoord. "Persoonlijk was ik er wel klaar mee, dat ze denken de beste te zijn", zei Orkun Kökcü na afloop bij ESPN. "Geen woorden maar daden, dat is Feyenoord."