AZ profiteert net als PSV niet van Ajax-nederlaag: FC Twente dankt Ugalde

19-03-2023 21:57
135

Ook AZ is er niet in geslaagd om te profiteren van de nederlaag die Ajax leed in De Klassieker. Op bezoek bij FC Twente werden de Alkmaarders vroeg overrompeld en daar wisten ze niet meer van te herstellen. Ajax blijft daardoor tweede staan op de ranglijst.

Doordat Feyenoord De Klassieker zondag met 2-3 won, kon AZ de tweede plek in handen krijgen. PSV verzuimde eerder al om te profiteren van de Amsterdamse misstap, doordat het met 1-1 gelijkspeelde bij Vitesse. AZ begon op zijn beurt dramatisch aan het treffen met nummer vijf Twente. Na acht minuten kopte Manfred Ugalde de thuisploeg al op voorsprong na een goede voorzet van Joshua Brenet.

Daarna denderde Twente door. Het troefde AZ op alle vlakken af en verdubbelde de voorsprong snel: Ugalde scoorde weer met een kopbal, deze keer op aangeven van Vaclav Cerny. Ugalde kreeg nog voor de rust zelfs de kans op een loepzuivere hattrick. Opnieuw kreeg de aanvaller uit Costa Rica de bal van Cerny, maar deze keer schoot hij hoog over.

Daardoor stond Twente bij rust met 2-0 voor. In de eerste fase van de tweede helft denderden de Tukkers door: AZ moest alle zijlen bijzetten om niet de 3-0 te incasseren, wat aan de hand van doelman Mathew Ryan lukte. Niet veel later kwamen de bezoekers juist terug in de wedstrijd: man in vorm Jesper Karlsson maakte de 2-1 na een fraaie individuele actie.

Na de aansluitingstreffer kwam AZ eindelijk beter in de wedstrijd. Met veel invallers, onder wie Youth League-held Mexx Meerdink, zochten de Noord-Hollanders naar de gelijkmaker. Meerdink kreeg nog een mogelijkheid om te scoren, maar hij stuitte op Julio Pleguezuelo. Daardoor gaat Twente er met de overwinning vandoor. De ploeg van Ron Jans blijft daardoor vijfde staan, terwijl AZ verzuimt om de tweede plek over te nemen van Ajax. In plaats daarvan staat het nu vierde.