Barça viert feest: Catalanen winnen Clásico na knotsgekke slotfase, titel dichtbij

19-03-2023 22:57 Laatste update: 23:01
59

FC Barcelona heeft Real Madrid in de absolute slotfase over de knie gelegd. Een boeiende Clásico leek in een 1-1 gelijkspel te eindigen, maar in blessuretijd werd invaller Franck Kessié de grote held van de Catalanen. De landstitel kan Barcelona daardoor bijna niet meer ontgaan.

Het was vooral voor Real Madrid van groot belang om een goed resultaat te behalen in de Clásico. Bij een nederlaag in Camp Nou zou De Koninklijke zijn titelaspiraties definitief overboord kunnen zetten, terwijl Real het gat met het Barça bij een overwinning zou verkleinen tot zes punten. Toch kreeg het Barça van Frenkie de Jong de eerste grote kansen van de wedstrijd. Doelman Thibaut Courtois kreeg een regen aan schoten op zich af, maar toch wist hij zijn doel nog schoon te houden.

Niet veel later was het aan de andere kant wel raak. Na nog geen tien minuten spelen toucheerde Ronald Araújo een voorzet van Vinícius Junior. Daardoor kwam Real Madrid op voorsprong, tot verbazing van Marc-André ter Stegen. Na de tegengoal aarzelde Barcelona niet en koos het de aanval. Onder toeziend oog van Pep Guardiola en de weduwe van Johan Cruijff werd de thuisploeg nog een aantal keer gevaarlijk.

Raphinha kreeg eerst nog een grote kans, maar uiteindelijk was het Sergi Roberto die vlak voor rust gelijkmaakte. Uit de kluts schoot hij de bal achter Courtois. Daardoor stond er een 1-1 stand op het scorebord bij rust. Na de pauze bleef Barcelona dreigend. De meeste dreiging kwam af van Raphinha en Robert Lewandowski, maar zij wisten niet tot scoren te komen. De schrik zat er in Camp Nou goed in, toen invaller Marco Asensio in de slotfase wel scoorde namens Real.

Er ging echter een streep door de treffer van de Spaans international. Na een lange VAR-check werd duidelijk dat Asensio met zijn schouder een paar centimeter buitenspel stond. Barça kwam daardoor met de schrik vrij, maar Real Madrid kwam wel beter in de wedstrijd. Asensio kreeg niet veel later weer een mogelijkheid, maar deze keer vuurde hij de bal over het doel van Barcelona.

In de blessuretijd viel de winnende goal toch nog, maar wel in het voordeel van de thuisploeg: na goed voorbereidend werk schoot Kessié de winnende 2-1 tegen de touwen. Daardoor wint Barcelona de Clásico met 2-1. Het gat tussen de twee aartsrivalen is nu twaalf punten in het voordeel van Barcelona. De Catalanen kunnen hun eerste landstitel sinds 2019 daardoor ruiken.