Koeman bijt van zich af: 'Als je op iemand geen kritiek moet hebben, ben ik het'

Koeman bijt van zich af: 'Als je op iemand geen kritiek moet hebben, ben ik het'

20-03-2023 16:12 Laatste update: 17:53
51

Ronald Koeman licht toe waarom hij Kenny Tete en Jeremie Frimpong niet heeft geselecteerd. De Oranje-bondscoach is verrast na het horen van de reactie van de Fulham-verdediger.

Tete liet weten dat hij het gevoel heeft dat er 'met zijn balletjes wordt gespeeld'. De rechtsback overleefde de schifting niet. "Als Tete op één iemand geen kritiek moet leveren, dan ben ik dat", stelt Koeman op de persconferentie van maandag. "Ik heb hem in mijn vorig periode, buiten al de blessures die hij toen kreeg, echt wel in beeld gehad. Dat was hij nu ook, omdat hij voor het eerst in lange tijd weer ieder weekend speelt. Maar uiteindelijk valt de keuze op iemand anders."

Koeman benadrukt dat hij 'niet rancuneus' is richting Tete. "Misschien bel ik hem na deze periode om te vragen hoe hij erin staat. Het is graag of niet." Frimpong behoorde ook tot de afvallers in de 37-koppige voorselectie. "Dat heeft te maken met een ander systeem. We hebben wedstrijden van hem gezien, dan is hij bijna meer rechtsbuiten dan rechtsback. Mijn rechtsback moet in eerste instantie heel goed kunnen verdedigen. We hebben hem eerder als rechtsback gezien en met name het verdedigen roept dan twijfels op."

Frenkie de Jong
Koeman kan tegen Frankrijk en Gibraltar niet beschikken over Frenkie de Jong, die is afgehaakt met een blessure. "Natuurlijk is dat een streep door de rekening, want hij is een belangrijke speler voor dit elftal", aldus Koeman. "De belangrijkste? In de manier zoals hij speelt, zal het anders zijn met een ander die op zijn positie gaat spelen. Frenkie heeft eigenschappen die niet veel spelers hebben."

Maar: "Het betekent niet dat een systeem verandert. Dat zou wel heel vreemd zijn in mijn optiek als een speler afvalt."