Veerman aanvankelijk niet eerste De Jong-vervanger: 'We hebben doorgeschakeld'

Veerman aanvankelijk niet eerste De Jong-vervanger: 'We hebben doorgeschakeld'

20-03-2023 16:38 Laatste update: 16:44
57

Joey Veerman was niet de eerste keuze als vervanger van Frenkie de Jong, vertelt Ronald Koeman op het persmoment van maandag. De Oranje-bondscoach had AZ-middenvelder Jordy Clasie bij de selectie willen halen.

Eerder op de maandag werd bekend dat De Jong de EK-kwalificatiewedstrijden tegen Frankrijk en Gibraltar moet missen wegens een blessure, opgelopen in El Clásico (2-1). Veerman is bij de selectie gehaald als vervanger, al was dat aanvankelijk niet het plan. "Ik heb overwogen Jordy erbij te halen. Ik heb hem vrijdag en vanmiddag nog gesproken", onthult Koeman. "We willen altijd eerst even checken of alles fit genoeg is, hij was niet honderd procent fit. Toen hebben we doorgeschakeld."

En dus heeft Veerman zich in Zeist gemeld. Net als Donyell Malen, die niet bij de voorselectie zat, maar wel de afgehaakte Steven Bergwijn vervangt. "Toen we de voorselectie maakten, speelde hij niet. Hij viel zelfs niet in", licht Koeman toe. "De laatste twee weken heeft hij rechtsbuiten gespeeld bij Dortmund. In mijn optiek was Bergwijn bij mij de rechtsbuiten. Een van de rechtsbuitens, laat ik het zo zeggen. Ik wissel een rechtsbuiten in. Ik haal een jongen erbij die gewend is om ook op die positie te kunnen spelen. Dat kunnen anderen ook, maar dat zijn jongens die aan de linkerkant spelen."

Brian Brobbey
Koeman wordt gevraagd waarom hij Brian Brobbey bij de selectie heeft gehaald en Thijs Dallinga, die bij Toulouse een sterk seizoen doormaakt, niet. "Natuurlijk hebben wij ook de jongens in Frankrijk gevolgd. Maar ik heb de keuze gemaakt voor Brobbey, omdat ik hem tien dagen wil zien. Ik denk nog steeds dat hij uiteindelijk beter wordt."