De lessen van Koeman: duidelijke Blind-boodschap, Wijnaldum helemaal terug

De lessen van Koeman: duidelijke Blind-boodschap, Wijnaldum helemaal terug

20-03-2023 17:10
35

Ronald Koeman ging in aanloop naar de EK-kwalificatiewedstrijden tegen Frankrijk en Gibraltar uitgebreid in op vragen van de media. De bondscoach gaf onder meer een toelichting op zijn keuzes bij Oranje. Dit zijn de lessen van Koeman.

Wijnaldum in ere hersteld
Georginio Wijnaldum haakte voor het WK af met een zware blessure, maar eigenlijk raakte hij al eerder uit beeld onder Louis van Gaal. De aanvallende middenvelder van AS Roma wordt door Ronald Koeman volledig in ere hersteld. De bondscoach denkt dat Wijnaldum nog steeds een succesvolle tandem kan vormen met Memphis Depay en benoemde hem prompt weer tot vice-aanvoerder, een rol die hij ook in de eerste periode onder Koeman vertolkte.

Koeman fluit Kenny Tete terug: "Het is graag of niet"
Kenny Tete is duidelijk uit de bocht gevlogen in de ogen van Koeman. De rechtsback van Fulham kreeg het gevoel dat 'er met zijn balletjes werd gespeeld'. Van die uitspraken is de keuzeheer niet gediend. "Als Tete op één iemand geen kritiek moet leveren, dan ben ik dat", beet Koeman onder meer van zich af. De ex-Ajacied kan een telefoontje verwachten. "Het is graag of niet."

Lof voor Wieffer: 'In potentie een betere De Roon'
Het moge duidelijk zijn: Ronald Koeman is onder de indruk van Mats Wieffer. De bondscoach kreeg tijdens de persconferentie veel vragen over de controleur van Feyenoord en hij vertelde niet te schromen hem voor de leeuwen te gooien tegen Frankrijk. "Ik weet niet of ik dat moet zeggen, maar ik zei tegen hem: ik denk dat je op termijn een nog betere Marten de Roon kunt worden", klonk het.

Duidelijke boodschap voor Blind
Daley Blind behoort nog tot de selectie van Oranje, maar basisspeler zal hij niet meer zijn. Het was de duidelijke boodschap van Koeman maandag. "Ik vind dat hij de leeftijd heeft om nog bij het EK te zijn volgend jaar te zijn. Hij krijgt de kans om zijn honderdste interland te spelen, ik vind dat hij dat verdient. Maar ik heb hem ook verteld dat hij niet de eerste optie is op linksback."

Koeman kiest voor 'lijn Alfred Schreuder'
Alfred Schreuder kreeg veel kritiek bij Ajax, omdat hij Steven Bergwijn telkens als rechtsbuiten opstelde. Koeman had die positie echter ook in gedachten voor de aanvaller, die is afgehaakt met een blessure. Donyell Malen vervangt hem. "In mijn optiek was Bergwijn bij mij de rechtsbuiten. Ik haal een jongen erbij die gewend is om ook op die positie te kunnen spelen."