Van Basten noemt opvallende De Jong-vervanger: 'Gewoon een goede middenvelder'

Van Basten noemt opvallende De Jong-vervanger: 'Gewoon een goede middenvelder'

20-03-2023 21:47
95

Daley Blind moet Frenkie de Jong vervangen tegen Frankrijk en Gibraltar, stellen Ruud Gullit en Marco van Basten. De FC Barcelona-middenvelder ontbreekt de komende EK-kwalificatieduels vanwege een blessure.

Rafael van der Vaart zou met Xavi Simons beginnen, maar Gullit doet een andere suggestie. "Daley heeft het goed gedaan bij Advocaat op het middenveld", zegt hij. "Natuurlijk zie je Wieffer in de tweede helft tegen Ajax en denk je: dat is ook een kandidaat. Maar ook al tegen Frankrijk? Dan ga je toch voor ervaring, denk ik." Dat Blind, die bij Bayern München weinig aan spelen toe komt, weinig ritme heeft, maakt volgens Gullit niet uit. "Dat hoeft niet op die plek."

"Kijk naar Busquets, die staat altijd op de goede plek. Een, twee keer raken. Ik denk dat Daley met zijn ervaring zo'n wedstrijd kan spelen." Gullit krijgt bijval van Van Basten. "Ik zou ook voor Blind hebben gekozen. Met Wijnaldum en De Roon. Blind is gewoon een goede middenvelder, een linkspoot ook. Hij kan natuurlijk heel goed voetballen en dat is wat je op het middenveld nodig hebt."

Schouten
Van der Vaart vraagt zich af waarom Jerdy Schouten niet bij de Oranje-selectie zit. De 109-voudig international vermoedt dat de Bologna-middenvelder in Italië te weinig in the picture is. "Hij speelt daar goed, daar hoor je niemand over. Ik denk dat hij verder is dan Mats Wieffer. We zijn hem uit het oog verloren, maar die doet het heel erg goed."