Van WK 2014 met Oranje naar Ligue 2: 'Ik was bijna kapotgegaan aan de roem'

Van WK 2014 met Oranje naar Ligue 2: 'Ik was bijna kapotgegaan aan de roem'

22-03-2023 08:49
51

Terence Kongolo vertelt openhartig over een diep dal waaruit hij is geklommen. De 29-jarige verdediger van Le Havre is na jaren van blessureleed weer voetballer en speelt dit kalenderjaar vrijwel alles.

Kongolo wordt geteisterd door blessures, als hij in januari 2022 hoort dat een goede vriend van hem is overleden. "In de dagen erna was ik ontroostbaar. Wanhopig ook", laat hij optekenen door het Algemeen Dagblad. De viervoudig Oranje-international werd meegevraagd naar de kerk en vond daar zijn rust. "Ik ging beseffen: het is de duivel die ons in de maling neemt."

"Dat flashy leven van dure auto's, horloges en flessen alcohol waarmee je stoer denkt te zijn: het verblindde ons", legt hij uit. "De verleiding is enorm. Iedereen wil erbij horen. Zelfs degenen die geen geld hebben. Dat maakt het ook een nepwereld. En ik verdiende veel geld. Dan is het nog lastiger offers brengen. Ik was jong en ik heb fouten gemaakt. Daar heb ik flink van geleerd."

Door Fulham wordt Kongolo uitgeleend aan Le Havre, waar hij zijn geluk heeft teruggevonden. "Ik was bijna kapotgegaan aan de roem, maar ik ben dankbaar dat ik dit inzie nu ik nog voetbal. Het is nooit te laat om te leren. Je moet het meemaken om het te beseffen. Daardoor ga ik eindelijk écht goed om met het talent dat Hij me heeft gegeven."