'Positief rapport' Overmars in België: 'Kans groot dat het een A+ wordt'

'Positief rapport' Overmars in België: 'Kans groot dat het een A+ wordt'

22-03-2023 12:20 Laatste update: 12:48
59

Een jaar geleden begon Marc Overmars aan zijn klus bij Royal Antwerp FC. Hoe vergaat het de technisch directeur, wiens imago na zijn geruchtmakende vertrek bij Ajax voor altijd is besmeurd, in België?

Achter zijn bureau op De Bosuil, het sfeervolle stadion van volksclub Antwerp, werkte Overmars in de schaduw. Hij kreeg de rust en tijd om de organisatie te doorgronden en de selectie naar zijn hand te zetten. "Vanaf het begin wordt er eigenlijk heel positief naar zijn werk gekeken", vertelt Daan Slingers, hoofdredacteur van de Belgische editie van VoetbalPrimeur.

Van Bommel en Janssen
In zijn eerste transferzomer koos Overmars voor Mark van Bommel als nieuwe trainer. "De seizoenstart was fantastisch. Daarna was er de typische Van Bommel-dip, maar in tegenstelling tot zijn vorige clubs (PSV en VfL Wolfsburg, red.) behield Antwerp het vertrouwen. De club staat in de bekerfinale en doet nog volop mee in de titelstrijd."

Koploper KRC Genk staat acht punten boven nummer drie Antwerp, dat afgelopen weekend een dure nederlaag leed bij Charlerloi. "Vincent Janssen ontbrak voor de tweede keer en meteen verloren ze", merkt Slingers op. De spits, onlangs gestopt bij Oranje, is met zestien goals (gedeeld) topscorer van België. Hij is volgens Slingers de beste aankoop van Overmars. "Echt een schot in de roos."

Naast Janssen werden onder meer Calvin Stengs, Jurgen Ekkelenkamp en Toby Alderweireld aangetrokken door Overmars. "Alderweireld en Kerk zijn prima aanwinsten, terwijl Ekkelenkamp en Stengs zich ook hebben weten te onderscheiden. Met de meeste transfers is niks mis, dus het eerste sportieve rapport van Overmars is positief."

"De komende weken zal blijken of het een A of een A+ wordt. De kans is groot dat dat het laatste wordt", vervolgt Slingers. "De bekerfinale is immers tegen KV Mechelen, dat drie weken geleden nog met 5-0 werd opgerold door Antwerp. Maar natuurlijk droomt Paul Gheysens het hardst van de titel en die kan dit jaar echt wel gewonnen worden."

'Verleden Overmars stilgezwegen'
De naam van Gheysens is gevallen. De eigenzinnige eigenaar met een godsvermogen op de bank heeft alles over voor de eerste landstitel van The Great Old sinds 1957 en laat zich niet niet tegenhouden door het besmeurde imago van zijn technisch directeur. Overmars verliet Ajax begin 2022 na jarenlang grensoverschrijdend gedrag, waarbij hij onder meer dickpicks naar vrouwelijke collega's stuurde.

"In Antwerp doen ze gewoon alsof het verleden van Overmars er niet is. Het wordt doodgezwegen", aldus Slingers. "Bij de buitenwereld ligt ook haast niemand er nog wakker van."

Persoonlijk gaat het inmiddels ook weer een stuk beter met Overmars. Drie maanden geleden belandde hij met een licht hartinfarct in het ziekenhuis. Na een periode van rust, liet de technisch directeur in januari alweer zijn gezicht zien op het trainingscomplex van Antwerp. "Het viel op dat hij niet bij de wedstrijden was en het is niet helemaal duidelijk wat er zich achter de schermen afspeelt, maar Overmars is geen man die stil zit."