Nijland ziet Groningen 'beste Overmars-aankoop' oppikken bij Ajax: 'Een vakman'

Nijland ziet Groningen 'beste Overmars-aankoop' oppikken bij Ajax: 'Een vakman'

12-04-2023 10:40 Laatste update: 10:43
72
Author profile picture

Nordin 't Hart

Henk Veldmate verlaat Ajax na zeven jaar. De man met een enorm netwerk in Zuid-Amerika deed al een stapje terug als hoofdscout van Ajax, terwijl hij nu de overstap maakt naar zijn oude liefde FC Groningen. Is de exit van Veldmate een slechte zaak voor Ajax en wat kan Groningen met de ervaren scout? VoetbalPrimeur bespreekt het met Hans Nijland, die bijna twintig jaar samenwerkte met Veldmate.

Zeven jaar geleden maakte Veldmate juist de overstap van Groningen naar Ajax. Bij De Trots van het Noorden was hij jeugdtrainer, directeur spelersbeleid en hoofdscout. Bij Ajax vervulde Veldmate die laatste rol ook. Namens de twee clubs ontdekte hij spelers als Luis Suárez, Virgil van Dijk, Lisandro Martínez en Antony. Nu vertrekt de man uit Deventer echter uit Amsterdam, om weer terug te keren bij De Trots van het Noorden.

Tussen 1996 en 2016 troffen Nijland en Veldmate elkaar bij Groningen. In het grootste deel van die periode vormden de twee een bestuurlijk front in De Euroborg. Later noemde Nijland zijn oud-collega 'de beste aankoop van Overmars' bij Ajax. "Ik kan er heel helder en duidelijk over zijn: mijn ervaringen met Henk zijn meer dan uitstekend", zegt Nijland in gesprek met deze website. "Ik heb nog steeds regelmatig contact met hem, dus dat is leuk. Henk is een kerel die over het timmermansoog beschikt. Hij herkent de kwaliteiten van een speler onmiddellijk. Hij is een voetbaldier, ik zou bijna zeggen dat hij er 24 uur per dag mee bezig is."

'Veldmate was onderdeel van viereenheid bij Ajax'
Nijland wist aanvankelijk niets over de interesse van Groningen in Veldmate en zijn stapje terug bij Ajax. "In de afgelopen dagen heb ik Henk bewust even niet gebeld", zei Nijland, toen de overstap van zijn oud-collega nog niet definitief was. "Als hij naar Groningen zou gaan of gewoon bij Ajax blijft en hij me dat wil vertellen, dan hoor ik het vanzelf. Ik heb ook gelezen dat hij nu geen hoofdscout meer is bij Ajax, maar waarom dat is weet ik niet. Wat ik wel weet, is dat hij eerst een soort viereenheid vormde bij Ajax, samen met Marc Overmars, Edwin van der Sar en Erik ten Hag."


Veldmate (rechts) kijkt met Marc Overmars en scout Michel Doesburg naar een training van Ajax, in 2018

"Maar ja, Ajax is twee hele belangrijke en bepalende figuren bijna gelijktijdig kwijtgeraakt, met Overmars en Ten Hag", vervolgt de voormalig algemeen directeur van Groningen. "Op tachtig kilometer afstand zie ik dat er niet echt een voetbalbaas is bij Ajax, al bekijk ik het allemaal dus van een redelijk ver weg. Of het een aderlating zou zijn voor Ajax, als Henk vertrekt? Ja, dat denk ik wel. Zijn voetbalkennis en kwaliteiten zijn voor iedere club bruikbaar."

'Onderhandelen met Veldmate was altijd een feest'
Zijn oud-collega is een bijzonder mens, vindt Nijland. "Je maakt Henk blij als hij live zo veel mogelijk wedstrijden kan zien, waar dan ook in de wereld. Of dat nou ergens op een bijveldje is, of in Japan of Uruguay: dat maakt niet uit voor hem. Zo heb ik hem bij FC Groningen meegemaakt en ik weet dat het bij Ajax weinig anders is. Henk is dus een vakman en een kenner, maar het is ook niet geheel onbelangrijk dat hij voor honderd procent betrouwbaar is. Hij heeft geen dubbele agenda’s, van Henk kun je op aan."

Nijland staat bekend om zijn mooie en sterke anekdotes. Hij heeft er ook eentje over Veldmate in petto. "Ik weet nog wel dat we samen een keer op de tribune zaten in Zweden, bij FC Göteborg. Toen zagen we Marcus Berg aan het werk. Ik vond hem zeker niet opvallend spelen in die wedstrijd, hij had bijvoorbeeld weinig balcontacten. Na afloop van de wedstrijd evalueerden Henk en ik alles in onze hotelkamer. En ondanks de onopvallende wedstrijd van Berg, filterde Henk er bepaalde momenten uit. Daaruit kon hij de bijzondere kwaliteiten van Berg alsnog aflezen. Als je niet écht een kenner bent, dan zie je dat soort dingen niet."


Berg werd uiteindelijk een groot succes bij Groningen, dat hem met dikke winst doorverkocht

"Ik noem Henk Veldmate eigenlijk altijd in één adem met Max Huiberts van AZ. Dat zijn mannen die ik heel hoog heb zitten. Dat is volgens mij ook wel gebleken", zegt de oud-directeur van Groningen, die ook veel aan de onderhandelingstafel heeft gezeten met Veldmate. "De onderhandelingen deden we bij Groningen altijd met zijn tweeën. Ieder had zijn eigen rol: Henk vertelde vooral over het voetbalgedeelte en als het dan op de centjes aankwam, dan was dat mijn job. Ik durf te stellen dat we perfect op elkaar waren ingespeeld. Ik vond het eerlijk gezegd ook altijd een feest om met Henk de onderhandelingen in te gaan."

Groningen maakt de juiste keuze
Nijland, die Groningen nog altijd een warm hart toedraagt, is logischerwijs voorstander van de overstap van Veldmate. Het volgens hem ook een goede zaak dat Veldmate niet aan de slag gaat als technisch directeur, wat Groningen wel in gedachten had. "Ik zeg altijd: je moet een spits ook niet als voorstopper opstellen. Daarmee bedoel ik dat je Henk met name in moet zetten voor het scouten en analyseren van spelers. Daar is hij verschrikkelijk goed in, maar dat is niet aan mij. Volgens mij is Henk niet zozeer een man van alle functioneringsgesprekken, administratieve vraagstukken en weet ik veel wat allemaal nog meer. Nogmaals: ik zou zijn kwaliteiten echt benutten voor het veldwerk. Dat doet hij verschrikkelijk graag, het is zijn ding."

Tot slot vraagt Nijland nog aandacht voor de persoonlijkheid van de Ajax-scout. "Binnen de club is Henk ook een verbindende factor, heb ik ervaren. Dat is prettig en plezierig. Hij is een prettig mens met empathisch vermogen. Hij heeft niet alleen oog voor het voetbal, maar ook voor zijn collega’s op de club. Hij blijft ook altijd dicht bij zichzelf. Henk doet zich nooit anders voor dan hij is."