'Ajax begint op min honderd miljoen zonder CL, maar de druk valt wel mee'

'Ajax begint op min honderd miljoen zonder CL, maar de druk valt wel mee'

23 maart - 20:50
193

Zelfs als Ajax zich dit seizoen niet weet te plaatsen voor de Champions League zal de club niet meteen in de vlekken schieten. Dat verwacht Voetbal International-journalist Tom Knipping, die wel weet dat de inkomsten uit het miljardenbal heel belangrijk zijn.

Knipping weet dat de omzet met dertig à veertig miljoen euro terugvalt wanneer Ajax niet deelneemt aan de Champions League. "De kosten zullen ongeveer op hetzelfde niveau blijven. Dan zit je met een begrotingstekort van rond de veertig miljoen en daar komen de transfers nog bij. De transferkosten van Ajax liggen tegen de zestig miljoen per jaar. Tel daar het operationeel tekort bij en je begint het seizoen eigenlijk op min honderd miljoen euro. Dat moet je dan goedmaken om in de zwarte cijfers uit te komen", vertelt hij in de rubriek FC Bankzaken van VI.

Ondanks dat gegeven gelooft Knipping niet dat Ajax meteen in paniek raakt. Hij ziet de Amsterdammers zelfs helemaal 'niet op de rem trappen'. "Ik denk dat de druk bij Ajax wel meevalt, zelfs als ze zich nu niet kwalificeren voor de Champions League. Ik denk niet dat Ajax het beleid aanpast, want er zijn wel wat dingen veranderd." Daarmee doelt hij op de coëfficiëntenstand, waardoor de Eredivisie een extra Champions League-ticket krijgt. Ook gaan de Europese premies met zo'n dertig procent omhoog. "Mijn schattig is dat de omzet van Ajax dan richting de 230 miljoen gaat. Dan zou je de salarissen zelfs weer verder kunnen verhogen."

Dat betekent niet dat Ajax financieel verder afstand neemt van de rivalen. "Ze kunnen nu het dubbele uitgeven van PSV en Feyenoord. Dat gat zal procentueel kleiner worden als die clubs ook structureel meedoen aan de Champions League."

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s

Plaats een reactie