'Nieuwe televisiedeal met ESPN nadert: Eredivisie-clubs gaan er enorm op vooruit'

'Nieuwe televisiedeal met ESPN nadert: Eredivisie-clubs gaan er enorm op vooruit'

23 maart - 21:56
111

De clubs in de Eredivisie en Keuken Kampioen Divisie lijken er flink op vooruit te gaan met de nieuwe televisiedeal. Volgens De Telegraaf mogen de clubs vanaf medio 2025 jaarlijks liefst 167 miljoen euro verdelen.

De krant meldt donderdag dat ESPN 1,7 miljard euro heeft geboden om de competities nog eens tien jaar uit te mogen zenden. Daarmee ligt de sportzender op poleposition om de rechten te behouden. Bovendien zou ESPN een lening van 350 miljoen euro aan de Eredivisie CV kwijtschelden. Met de nieuwe deal gaan de clubs er flink op vooruit. In 2012 werd nog een televisiecontract afgesloten ter waarde van één miljard voor een periode van twaalf jaar.

Verder krijgen de Nederlandse profclubs de buitenlandrechten en sponsorrechten terug, schrijft de krant. Ook kan het betaald voetbal vanaf 2025 de samenvattingen, die nu nog te zien zijn bij de NOS, weer zelfstandig verkopen. Daarmee verwacht De Telegraaf dat er jaarlijks in totaal meer dan tweehonderd miljoen naar de clubs zal vloeien vanaf de zomer van 2025.

De afdracht naar de Eerste Divisie zal met meer dan honderd procent toenemen. De Keuken Kampioen Divisie-clubs zullen 14,6 procent van het totaalbedrag ontvangen, waardoor ze jaarlijks geen elf miljoen meer krijgen maar 25 miljoen. Zoals bekend delen de clubs met beloftenteams niet mee uit die pot.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s