Het to do-lijstje van Stewart bij PSV: doorselecteren, staf doorlichten en Simons

Het to do-lijstje van Stewart bij PSV: doorselecteren, staf doorlichten en Simons

30 maart - 12:00
172 Reacties
Author profile picture

Teun Buis

Earnest Stewart, de nieuwe technisch directeur van PSV, krijgt meteen het nodige op zijn bordje in Eindhoven. VoetbalPrimeur neemt de zaken onder de loep die zijn aandacht vereisen bij de samenstelling van de selectie voor volgend seizoen.

Stevig doorselecteren

De selectie van trainer Ruud van Nistelrooij heeft behoefte aan een kwaliteitsimpuls. Zo veel is wel duidelijk na 26 speelrondes in de Eredivisie, waarin de achterstand op koploper Feyenoord al acht punten bedraagt. PSV moet zelfs nog flink aan de bak om Ajax van de tweede plaats te stoten en daarmee zicht te houden op de belangrijke Champions League-miljoenen. Mocht dat niet lukken, dan bemoeilijkt dat de opdracht voor Stewart om door te selecteren.

Defensie
Waar afgelopen zomer de komst van een nieuwe doelman noodzakelijk werd geacht, zal PSV nu op zoek moeten naar een stand-in van Walter Benítez. De kans is namelijk klein dat Joël Drommel nog een jaar tweede viool wil spelen. Boy Waterman en Kjell Peersman zijn de andere keepers.

Als PSV volgend seizoen echt weer om het kampioenschap wil spelen, dan zal vooral de defensie aangepakt moeten worden. Jeugdproducten Jordan Teze en Armando Obispo vallen momenteel buiten de boot en zouden verkocht kunnen worden. Maar ook spelers als Phillipp Mwene en André Ramalho voldoen niet altijd aan de norm. De Eindhovenaren hebben behoefte aan een topverdediger, die zich ook op Champions League-niveau staande houdt.

Opvolgers voor Sangaré en Gutiérrez
Ibrahim Sangaré wil de sprong naar de Premier League wagen en ook Érick Gutiérrez zou zomaar kunnen vertrekken. Hoewel de Ivoriaan en de Mexicaan gewaardeerde krachten zijn, biedt het PSV kansen om het middenveld opnieuw samen te stellen. De twee zullen gezamenlijk zo'n veertig miljoen euro opleveren.

Joey Veerman zal hoe dan ook de kar moeten gaan trekken. De Volendammer is inmiddels 24 jaar en heeft de ambitie om een vaste waarde te worden in de Oranje-selectie. Dat zal hij moeten bewijzen door constant een hoog niveau te halen in het Philips Stadion.

Weinig aanvallers
Met Luuk de Jong, Anwar El Ghazi en Johan Bakayoko heeft PSV slechts drie aanvallers die ook volgend seizoen nog onder contract staan. Daarnaast keert Yorbe Vertessen terug van een verhuurperiode. Net als in de andere linies is versterking keihard nodig, zelfs als PSV enkele huurlingen langer binnenboord weet te houden. Na Noni Madueke en Cody Gakpo zal de club nieuw kapitaal willen creëren.

Toekomst Xavi Simons

De toekomst van Xavi Simons is één van de heetste hangijzers voor Stewart. PSV doet er alles aan om de Paris Saint-Germain-clausule uit het contract van het toptalent te slopen. Maar wat als de Eindhovenaren buiten de top-twee vallen in de Eredivisie en ook het bekertoernooi niet weten te winnen?

Het zal een grote vrees zijn van PSV dat Simons in dat geval wil vertrekken met het oog op zijn ontwikkeling. De Conference League zal immers niet echt tot de verbeelding spreken bij de negentienjarige aanvallende middenvelder.

Technische staf doorlichten

Het leek aan het begin van het seizoen een veelbelovende tandem: de talentvolle Ruud van Nistelrooij als hoofdtrainer met de gelouterde Fred Rutten aan zijn zijde. Wim Kieft oordeelde laatst echter dat de twee misschien wel te veel op elkaar lijken. Hij miste een stukje bevlogenheid in de technische staf.

Wat de reden ook is, Van Nistelrooij slaagt er keer op keer niet in om wedstrijden naar zijn hand te zetten. Met name tegen clubs in het rechterrijtje laat zijn ploeg steken vallen. De urgentie ontbreekt een beetje in het elftal, hoewel het twee voor twaalf is. Van Nistelrooij zal bij zichzelf en zijn staf te rade moeten gaan. Dat PSV er niet vaak in slaagt om negentig minuten te domineren, valt niet alleen terug te voeren op een gebrek aan kwaliteit in de selectie.

Knopen doorhakken over talenten en huurspelers

Talenten tussen wal en schip
Johan Bakayoko weet steeds meer zijn stempel te drukken, maar voor andere jeugdproducten geldt dat (nog) niet. Richard Ledezma is al verhuurd om de noodzakelijke vlieguren te maken. Dat kan ook voor talenten als Ismael Saibari en Peersman een goede optie zijn. Op dit moment vallen ze namelijk een beetje tussen wal en schip.

Twijfels over huurlingen
Stewart en PSV zullen daarnaast een ei moeten leggen over de huurspelers. Over Jarrad Branthwaite zal de minste discussie zijn. De Eindhovenaren willen de twintigjarige Engelsman definitief inlijven, maar eerste pogingen om een akkoord te bereiken met Everton liepen op niets uit. Net als Branthwaite wil Fábio Silva graag blijven, maar het is afwachten of Wolverhampton Wanderers hem nog een jaar wil verhuren.

Thorgan Hazard en Sávio zullen meer twijfels oproepen. De Belg kon mede door een blessure nog nauwelijks laten zien wat hij in zijn mars heeft, terwijl de Braziliaan slechts spaarzaam in actie komt in het eerste elftal. Het is de vraag of zij PSV verder helpen.

Met Vertessen, Shurandy Sambo, Fredrik Oppegard, Timo Baumgartl en Maximiliano Romero keren ook enkele verhuurde spelers terug. Alleen die eerste twee lijken eventueel in aanmerking te komen voor een plek in de selectie van Van Nistelrooij.

Mogelijke versterkingen

Voor Stewart hangt veel af van de financiële mogelijkheden op de transfermarkt komende zomer. Sangaré brengt naar verwachting een flinke transfersom in het laatje, maar de Amerikaan zal zuinig om moeten springen met het geld. De interesse in Milan van Ewijk (sc Heerenveen), Ramiz Zerrouki (FC Twente) en Ricardo Pepi (FC Augsburg) maakt duidelijk dat PSV de knelpunten in de selectie in kaart heeft. Vanuit de achterban klinkt daarnaast de roep om Veldhovenaar Branco van den Boomen, die een aflopend contract heeft bij Toulouse.

Mocht PSV verder Branthwaite en Silva, al dan niet op huurbasis, binnenboord houden, dan is Stewart goed op weg. De belangen zijn namelijk groot. De premies in de Europese competities gaan met zo'n dertig procent omhoog en de eerste twee teams in de Eredivisie lijken straks zeker te zijn van de Champions League. Als één topclub buiten de boot valt, dreigen de financiële verschillen rap op te lopen.

Conclusie
Het zijn geen saaie wittebroodsweken voor Stewart en PSV. De Eindhovense club heeft in alle linies baat bij versterkingen, moet zijn best doen om Xavi Simons nog minstens één jaar te behouden en zal een keuze moeten maken over de technische staf. Eén ding is duidelijk: impulsen zijn welkom in het Philips Stadion, maar hoeveel de Amerikaan straks te besteden heeft hangt nauw samen met de sportieve prestaties in de laatste weken van dit seizoen.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s

Plaats een reactie