Zwarte avond voor Koeman en co.: Frankrijk vernedert Nederland met 4-0

Zwarte avond voor Koeman en co.: Frankrijk vernedert Nederland met 4-0

24-03-2023 22:37
254

Het Nederlands elftal is de EK-kwalificatie op dramatische wijze begonnen. De rentree van bondscoach Ronald Koeman werd er een om snel te vergeten: 4-0 tegen Frankrijk.

Soepel was de voorbereiding van het Nederlands elftal allerminst. Koeman moest door buikgriep afscheid nemen van maar liefst vijf basisspelers, waardoor er flink geïmproviseerd moest worden tegen Frankrijk. Dat zorgde er onder meer voor dat Kenneth Taylor een plek op het middenveld kreeg.

Wedden

Meer odds

Voor de Ajacied werd het uiteindelijk een wedstrijd om snel te vergeten. Want al na één minuut spelen was hij in negatieve zin betrokken bij de snelle openingsgoal van Frankrijk. Taylor leed balverlies, maar daarna was ook Marten de Roon niet scherp en uiteindelijk scoorde Antoine Griezmann. Oranje was amper hersteld van de schrik, of het stond alweer 2-0. Ook bij die goal was Griezmann betrokken, maar ditmaal was het niet Taylor, maar doelman Jasper Cillessen die er bij de vrije trap van Griezmann niet goed uitzag. Daardoor kon Dayot Upamecano scoren: 2-0.

Het waren jongens tegen de mannen in Parijs, zo leek het. Want waar Frankrijk gedragen werd door ervaren spelers als Griezmann, Kylian Mbappé, Theo Hernández en Kingsley Coman, moest Nederland het hebben van debutanten als Taylor, Xavi Simons en Lutsharel Geertruida, waarbij alleen laatstgenoemde het naar behoren deed, hoewel hij bij de 3-0 van Mbappé de mist inging, toen Aurélien Tchouaméni de Fransman wegstak. Ook hier had Cillessen geen antwoord op. In een soort noodreactie bracht Koeman Wout Weghorst voor Taylor, wiens wedstrijd er al na een half uur op zat.

De wedstrijd in Frankrijk deed denken aan 31 augustus 2017, toen het Nederlands elftal onder ex-bondscoach Dick Advocaat op gelijkwaardige wijze de bietenbrug op werd gejaagd. Ook toen werd het 4-0 en had Oranje niets in te brengen. Na de 3-0 van Mbappé was het meeste over deze wedstrijd wel gezegd. Koeman probeerde met wat wissels nog iets te forceren, maar een comeback zat er in Parijs geen moment in.

In de slotfase van de wedstrijd liet Frankrijk zijn klasse nog maar eens zien. Een goal van Coman werd vanwege buitenspel afgekeurd, de treffer van Mbappé telde wel gewoon en bleek de kers op de taart voor Frankrijk, dat in blessuretijd nog een strafschop incasseerde, maar Memphis Depay miste en dat paste perfect in het beeld van de wedstrijd.

Nederland krijgt maandag tegen Gibraltar de kans om de nederlaag weg te poetsen.