Schuldbewuste De Roon analyseert pijnlijke avond: 'Misschien was het enthousiasme'

Schuldbewuste De Roon analyseert pijnlijke avond: 'Misschien was het enthousiasme'

24-03-2023 23:45 Laatste update: 23:48
24

Marten de Roon roept op tot zelfreflectie na de oorwassing van Oranje tegen Frankrijk (4-0). De middenvelder zat na afloop van het duel terneergeslagen in de studio van de NOS.

"Er is een soort grafstemming in de kleedkamer", aldus De Roon na het duel. "Niemand weet echt wat te zeggen. Er is veel ongeloof. Ik denk dat we allemaal in de spiegel moeten kijken. Morgen zal er aan de hand van beelden meer worden gesproken. Nu is het gewoon hoofd omlaag en dit over ons heen laten komen, want dat is terecht."

De Roon, die collega-middenvelder Kenneth Taylor al snel gewisseld zag worden, probeerde de dramatische openingsfase te analyseren. "Er verandert een hoop als je na zeven minuten 2-0 achter staat tegen een ploeg die op zijn sterkst is als er ruimte achter de verdediging ligt. We wisten dat we de bal niet dicht bij ons doel moesten verliezen. Daar wachten ze op. Juist daar mocht het niet. Dat was slecht van mij en slecht van ons."

Na rust werd het er niet echt beter op bij Oranje, zo zag ook De Roon. "We kregen het niet voor elkaar om druk op de bal te krijgen. Dan merk je dat je in ontzettend grote ruimtes verdedigt. Dat kwam denk ik door die vroege 2-0 achterstand. We wilden dat goed maken. Misschien het enthousiasme van de eerste wedstrijd onder de nieuwe bondscoach. Dan loop je snel uit je taken en toen werd het een grote rondo. We hebben eigenlijk nooit kunnen doen wat we wilden doen", besluit de speler van Atalanta Bergamo.