Vink kraakt Ajax en Oranje, prijst Feyenoord en De Jong: 'De állerbelangrijkste'

Vink kraakt Ajax en Oranje, prijst Feyenoord en De Jong: 'De állerbelangrijkste'

26-03-2023 11:12
96

Marciano Vink vergelijkt de afgang van het Nederlands elftal tegen Frankrijk met het spel van Ajax dit seizoen. De ESPN-analist mist bij zowel Oranje als de Amsterdammers het heilige vuur, waar Feyenoord net als Les Bleus juist wél over beschikt.

Vink noemt Oranje onder meer naïef bij Goedemorgen Oranje. "Als je kijkt hoe Frankrijk het verdedigend neerzette, dat is gewoon 4-5-1. Ze hadden zoveel power en kracht achter de bal. Dat hoefde niet eens tegen dit zwakke Nederland, maar toch iedere keer gelijk weer in de discipline en in de organisatie. Bij Nederland zie je ze terug joggen. Dan hebben we het over Memphis Depay, Georginio Wijnaldum en Steven Berghuis. Dat zijn geen spelers met vuur."

Vink maakt vervolgens de vergelijking met de Eredivisie-koploper. "Dat is waarom Feyenoord op dit moment zo ver boven de rest in Nederland staat. Zij hebben passie en vuur tot en met de 96ste minuut. Als je kijkt naar Oussama Idrissi en Alireza Jahanbakhsh, wat die aan meters maken. Vergelijk dat met Ajax of het Nederlands elftal. Je kan in het voetbal van tegenwoordig niet meer zonder meters maken en de wil om voor elke bal te strijden. Ik miste dat bij Nederland. Het is apatisch en naïef. Je mist het vuur dat je bij andere landen wel ziet."

Het belang van Frenkie de Jong kan daarin niet genoeg benadrukt worden, stelt Vink. "Maak ik me voor de toekomst zorgen? Wij moeten in Nederland eens ophouden met: Frenkie de Jong voetbalt alleen maar mee. Bij Barcelona voetbalt hij ook alleen maar mee. Heb je hem tijdens het WK gezien? Frenkie is voor het Nederlands elftal en het Nederlandse voetbal van onschatbare waarde. De állerbelangrijkste speler."

"We hebben de periode voor Frenkie gezien bij Oranje. Dat was heel veel geschuif. Er zat geen leven in het Nederlands elftal. Vanaf dat Frenkie in het Nederlands elftal kwam, zie je het verschil. Je ziet iemand die de bal komt ophalen, die andere spelers rust geeft en hij kan dingen creëren", aldus Vink.