Reichart met Florentino Pérez en Joan Laporta

Pleidooi voor Eredivisie-top: 'Super League-taart wordt groter en eerlijker'

Pleidooi voor Eredivisie-top: 'Super League-taart wordt groter en eerlijker'

26 maart - 12:22 Laatste update: 13:14
65

Super League-voorvechter Bernd Reichart merkt dat Nederlandse clubs bereid zijn om te luisteren naar de plannen voor een nieuwe Europese supercompetitie. De Duitse ondernemer had al meerdere ontmoetingen met bestuurders en directeuren van eredivisionisten.

"Ik merk dat er in Nederland naar ons geluisterd wordt. En ergens is dat ook heel logisch", zegt Reichart in het Algemeen Dagblad. "Jullie hebben een rijke voetbalhistorie en prachtige clubs: Ajax, PSV, Feyenoord, AZ, noem maar op. Maar allemaal worstelen ze met hun huidige positie binnen het veranderende Europese voetbal. Dat thema wordt in de komende jaren alleen maar relevanter."

Reichart is directeur van A22 Sports Management, dat zich sterk maakt voor de Super League. Het intitiatief wordt gesteund door Real Madrid, FC Barcelona en Juventus. Hij wijst op het gevaar van de alsmaar groter wordende overmacht van de Premier League en clubs die in handen zijn van rijke eigenaren. "Meer en meer clubs zullen worden gereduceerd tot leveranciers van toptalenten aan die Premier League of aan clubs met ongelimiteerde bestedingsmogelijkheden, omdat ze feitelijk staatseigendom zijn." Dat moet de Super League in zijn ogen tegengaan. "De Super League zoals die nú op tafel ligt, wordt een open competitie voor zestig tot tachtig Europese clubs, te bereiken via de eigen nationale competities. Een systeem met promotie en degradatie."

Daar moeten ook clubs uit kleindere competities, zoals de Eredivisie, van profiteren. "De Super League-taart wordt niet alleen een stuk groter, de taart wordt ook eerlijker verdeeld. Nu is het zo dat clubs in kleine competities zeer grote financiële risico’s moeten nemen om de Champions League te halen, met alle onzekerheid en afhankelijkheid van dien, om vervolgens te constateren dat ze er na zes wedstrijden vaak alweer uit liggen."

"Tegelijk neemt de Europese top financieel alleen maar meer afstand", gaat Reichart verder. "In ons model gaan we uit van veertien gegarandeerde wedstrijden voor alle clubs die zich plaatsen voor een van de vier Super League-niveaus. Dat betekent dus ook dat meer clubs hun inkomsten zullen vergroten, juist ook in de kleine en middelgrote competities. Het geld wordt domweg eerlijker verdeeld én gespreid."

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s

Plaats een reactie