De Ligt: 'Alles was anders, van die bondscoach altijd minder vertrouwen gevoeld'

De Ligt: 'Alles was anders, van die bondscoach altijd minder vertrouwen gevoeld'

27-03-2023 06:52
58

Matthijs de Ligt lijkt zich beter op zijn gemak te voelen onder Ronald Koeman dan Louis van Gaal. De 23-jarige verdediger voelt het vertrouwen van de huidig bondscoach van Oranje en is blij met de terugkeer naar 4-3-3.

"Dat is het systeem waarin ik ben opgegroeid en waarin ik bij Ajax heb gespeeld. En bij Bayern München spelen we soms met drie en soms met vier verdedigers. Ik kan in beide systemen goed uit de voeten, maar ik denk dat 1-4-3-3 wel het beste bij me past", zegt De Ligt in De Telegraaf.

Na het openingsduel met Senegal op het WK gaf De Ligt toe dat Jurriën Timber misschien wel meer geschikt was voor het 3-4-1-2 systeem dat het Nederlands elftal hanteerde onder Van Gaal. Prompt belandde hij op de bank. "Dat was achteraf een dure opmerking", stelt de veertigvoudig international. "Maar spijt? Ik zou het nu wel anders doen, denk ik. Het was in het heetst van de strijd en recht uit het hart, maar het kwam vooral omdat ik mentaal op een andere plek was dan ik nu ben."

"Het was een andere trainer met een andere speelstijl", legt De Ligt uit. "Alles was gewoon een beetje anders, want vanuit die bondscoach (Van Gaal, red.). heb ik altijd wel wat minder vertrouwen gevoeld." De mandekker van Bayern moest het duel met Frankrijk missen vanwege buikgriep. Tegen Gibraltar is hij maandagavond wel weer van de partij.