Aanvoerderschap Van Dijk in twijfel getrokken: 'Maakt lawaai, maar zegt niks'

Aanvoerderschap Van Dijk in twijfel getrokken: 'Maakt lawaai, maar zegt niks'

27-03-2023 23:44 Laatste update: 23:47
64

Virgil van Dijk moet het maandagavond behoorlijk ontgelden bij het Ziggo Sport-programma Rondo. Zowel Ruud Gullit, Marco van Basten als Jan Mulder zijn kritisch op het spel van de Oranje-aanvoerder, die tegen Frankrijk vooral op het gebied van leiderschap tekortschoot.

Van Dijk speelde maandagavond een vrij onzichtbare wedstrijd tegen Gibraltar (3-0), dat aanvallend totaal machteloos was in De Kuip. Tegen Frankrijk, afgelopen vrijdag, eiste hij bij de 3-0 van Kylian Mbappé een negatieve hoofdrol op. "Wat daar gebeurt, heb ik zelden gezien. Hij loopt achteruit, maar Joost mag weten waarom. Van Dijk is niet zo goed. Hij is defensief onzeker", aldus Mulder. 

Ook Van Basten is kritisch. "Hij is de aanvoerder. Hij moet de verdediging leiden. Hij maakt lawaai, maar zegt niks. Een goede aanvoerder denkt hardop en maakt dingen duidelijk. Hij blijft daar een beetje tussenin hangen, waardoor er chaos ontstaat."

"In Engeland hebben ze hem ook al bekritiseerd op dit soort dingen", voegt Gullit toe. "Hij is nu weer gekozen voor het elftal van het jaar. Hij vindt van zichzelf dat hij beter is dan de rest. Maar ik zie dingen dat ik denk: jij bent aanvoerder, dit moet je beter oplossen."

Mulder vindt de Liverpool-verdediger ondanks zijn defensieve tekortkomingen wel een goede aanvoerder. "Maar op een ander gebied. Het is een geweldige persoonlijkheid die ik heel graag hoor praten." Van Basten is het deels eens met zijn collega-analist. "Maar meer voor in de kleedkamer, op het veld heb je een andere meneer nodig."