Van Praag: 'Verkeerd beleid bij Ajax, maar Van der Sar heel goede directeur'

Van Praag: 'Verkeerd beleid bij Ajax, maar Van der Sar heel goede directeur'

28-03-2023 14:06
114

Michael van Praag vindt het onzin dat er bij Ajax werd gerept van een crisis. De voormalig voorzitter van de Amsterdammers neemt het bovendien op voor Edwin van der Sar, die volgens hem uitstekend werk verricht.

Ajax leek de afgelopen maanden in een bestuurscrisis terecht te zijn gekomen, mede door het gebrek aan een technische leiding. "Nee", bestrijdt Van Praag in Branie. "Dat het niet lekker loopt, klopt. Maar crisis... In Nederland is het niets of meteen crisis. Toen we zeven duels op rij gelijk speelden riepen Nederlandse media: het is crisis. Maar PSV zat in precies dezelfde situatie. Daar heb ik het woord crisis helemaal niet gehoord."

Van Praag wijt het vooral aan het verwachtingspatroon in de hoofdstad. "Het is crisis als mensen opstappen, er ruzie in de tent is en je niet weet wat je moet doen", zegt het erelid van Ajax. Toch zitten de Amsterdammers inmiddels al ruim een jaar zonder technisch directeur, al lijkt de opvolger van Marc Overmars nu wel onderweg met Julian Ward. "Dat is geen crisis, maar verkeerd beleid."

Van Praag was van 1989 tot 2003 voorzitter van Ajax. Daarna bekleedde hij diezelfde functie nog bij de KNVB. Zo nu en dan werd er bij de club nog een beroep gedaan op zijn expertise. "Ik zal mezelf nooit opdringen, want dan word je een soort Riemer van der Velde. Dat moet je niet willen. Maar de voorzitter van de rvc, Leen Meijaard, belde mij af en toe wel. Dan gingen we lunchen. Hij sprak mij bij en vroeg weleens wat. Daar bleef het bij en nu al een jaar niet meer."

De ex-preses van de Amsterdammers wil nog wel een lans breken voor de bekritiseerde Van der Sar. "Dat vind ik zo sneu voor Edwin. Hij wordt beoordeeld op de manier waarop hij interviews geeft. Dat is niet zijn sterkste punt. Maar hij is een heel goede directeur, weet ik uit ervaring", benadrukt Van Praag. "Ik weet hoe hij er Europees opstaat en hoe Ajax er mede door hem opstaat bestuurlijk. Dat is gewoon goed."

"Edwin zit in het bestuur van de European Club Association. Daar zit hij niet in omdat hij zo'n goede keeper was. Daar doet hij zijn mond open. Net als in de vergaderingen van het betaald voetbal. Daarom zijn er clubs die hem lastig vinden."