AZ komt in spraakmakend en enerverend duel niet langs Heerenveen

01-04-2023 18:36
173

AZ heeft dure punten laten liggen in de Eredivisie. SC Heerenveen leek op weg drie punten mee te nemen uit Alkmaar, tot een kwartier voor tijd een merkwaardige goal roet in het Friese eten gooide: 1-1.

Bij de Alkmaarders maakte Sam Beukema na langdurig aan de kant te hebben gestaan zijn basisrentree. Binnen vijf minuten was de verdediger medeverantwoordelijk voor de Friese openingstreffer. Sydney van Hooijdonk kwam na een goede aanval over links goed voor zijn directe tegenstander en tikte de bal achter doelman Mathew Ryan.

Niet veel later moest de wedstrijd stilgelegd worden. Het meegereisde Heerenveen-publiek gooide vuurwerk en fakkels op het veld, waardoor de scheidsrechter de spelers mee naar de kleedkamer nam. Na tien minuten werd de wedstrijd hervat en stichtte Vangelis Pavlidis het eerste gevaar voor AZ. Vlak voor rust was de ploeg van Jansen via Beukema heel dicht bij de gelijkmaker, maar de verdediger kopte de bal op de paal.

AZ kwam goed uit de rust en kreeg al vroeg in de helft een penalty, nadat doelman Xavier Mous Sven Mijnans onreglementair naar de grond haalde. Jesper Karlsson ging achter de bal staan, maar stuitte op Mous, die met een uitstekende redding zijn fout goedmaakte. Jansen gaf twintig minuten voor tijd een statement af door zijn hele voorhoede te wisselen. Het had effect, want nog geen vijf minuten later kwam AZ op gelijke hoogte.

Milan van Ewijk dacht de bal na een scrimmage voor het Heerenveen-doel van de lijn te halen, maar na tussenkomst van de VAR werd het doelpunt aan AZ toegekend. Mexx Meerdink was de gevierde man, nadat dubbel werd gecheckt wie de goal op zijn naam zou krijgen. In de slotfase drukte AZ met vier aanvallers door, maar de winnende treffer bleef uit.

Door de puntendeling vergeet AZ de tweede plek in de Eredivisie in te nemen. De Alkmaarders staan op 54 punten, zeven minder dan koploper Feyenoord, dat een wedstrijd tegoed heeft.