Opschudding in Deventer, Ajax 'bestolen' door VAR-dwaling: 'Heel raar'

02-04-2023 13:22
233

De arbitrage heeft in de eerste helft van Go Ahead Eagles - Ajax een hoofdrol opgeëist. Een doelpunt van Mohammed Kudus werd afgekeurd door een vermoedelijke dwaling van de VAR, terwijl ook de thuisploeg zich mocht beklagen.

Kudus dacht Ajax op voorsprong te koppen in Deventer, maar de vlag ging omhoog voor buitenspel en de beslissing werd niet teruggedraaid. Later bleek dat in Zeist de 'lijntjes' niet getrokken konden worden, omdat een speler van Go Ahead het zicht van de VAR-camera blokkeerde.

Het lijkt er daardoor op Ajax de 0-1 van Kudus is ontnomen door videoscheidsrechter Stan Teuben. "Ik snap er helemaal niks van", reageert ESPN-analist Marciano Vink. "Volgens mij zie je dat het geen buitenspel is. Met technologie moet je toch altijd lijntjes kunnent rekken? Ik heb altijd geleerd: de aanvallende partij krijgt het voordeel van de twijfel. Er zijn dingen veranderd, maar we zijn nu echt aan het klooien. Het is heel raar."

Op slag van rust had Go Ahead Eagles ook reden tot klagen. Finn Stokkers leek in de counter een vrije doortocht richting Ajax-doelman Geronimo Rulli te krijgen, maar precies op dat moment floot scheidsrechter Sander van der Eijk voor de rust. "Dat is zijn goed recht", vindt Vink.