Oud-Ajax-bestuurder laat tegengeluid horen: 'Leden van rvc betalen is normaal'

Oud-Ajax-bestuurder laat tegengeluid horen: 'Leden van rvc betalen is normaal'

10 mei - 07:48
93

Michael van Praag is van mening dat de leden van de raad van commissarissen bij Ajax gewoon betaald moeten krijgen. Dat vertelt hij in gesprek met Het Parool. Eerder gaven Ajax-coryfeeen aan dat ze het nieuwe loon te hoog vinden, maar Van Praag heeft er geen problemen mee.

Ajax wil de leden van de rvc, de bestuursraad en de toezichthouders 35.000 euro per jaar betalen met een toeslag van 15.000 euro. Dit was altijd een vrijwilligersbaan, maar eind mei stemmen de aandeelhouders over deze beloning. Oud-voorzitter Van Praag zou in ieder geval voor stemmen. "We leven niet meer in 1998. Aan de raad van commissarissen van de nv Ajax moet je eisen kunnen stellen. Dan is het normaal de leden ervan te belonen."

Van Praag kreeg in zijn tijd als bestuursvoorzitter bij Ajax geen betaling. Eind april kwamen Ajax-iconen als Sjaak Swart en Keje Molenaar met een tegengeluid. Zij vonden dat de beloning van de rvc fiks lager moest worden, lieten ze weten in een brief. Ook stapten mensen bij de club op vanwege de mogelijke financiële beloning.

Joost Schmetz, van de Vereniging van Effectenbezitters, zit dan weer in het kamp Van Praag. "Bij een beursgenoteerd bedrijf mag je hoge eisen stellen aan de kwaliteit van commissarissen. Een beloning schept duidelijke kaders, maakt mensen afrekenbaar. Als ze het uit goedertierenheid doen, heeft dat iets vrijblijvends."

Luister nu de nieuwste aflevering van #DoneDeal de podcast!

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s