Feyenoord gaat de Champions League in: Stadionclub afhankelijk van Man City

Feyenoord gaat de Champions League in: Stadionclub afhankelijk van Man City

10-06-2023 10:06 Laatste update: 10:06
67

Feyenoord heeft zich verzekerd van de zestiende landstitel in de clubhistorie, wat betekent dat de Rotterdammers volgend seizoen uitkomen in de groepsfase van de Champions League. De Stadionclub mag bij de loting hopen in pot 1 te zitten. VoetbalPrimeur zoekt de scenario's voor Feyenoord uit.

In pot 1 belanden de winnaars van de Champions League en de Europa League én de kampioenen van de landen uit de top-zes van de coëfficiëntenlijst van UEFA. Het voetbalorgaan neemt 2022 als uitgangspunt: op dat moment stond Nederland nog zevende. Dat betekent dat de kampioenen in Engeland, Spanje, Italië, Duitsland, Frankrijk en Portugal in pot 1 zitten.

Feyenoord zal gezien de plaats van Nederland op de coëfficiëntenlijst in pot 3 belanden. Toch is er een ontsnappingsroute naar pot 1. Als één van de zes kampioenen in Engeland, Spanje, Italië, Duitsland, Frankrijk en Portugal ook de Champions League of Europa League wint, gaat het opengevallen ticket voor pot 1 naar de kampioen van de nummer zeven op de coëfficiëntenlijst: Feyenoord dus.

De Rotterdammers zullen daarom met bovengemiddelde interesse naar Manchester City kijken. The Citizens kroonden zich tot de beste van de Premier League en staan na de eclatante zege op Real Madrid in de finale van de Champions League. Als City de finale van Internazionale echter verliest, zitten de Italianen in pot 1 en Feyenoord in pot 3.

Pot 2 valt af
Feyenoord kan in elk geval niet in pot 2 belanden. Buiten pot 1 worden de potten ingedeeld op basis van clubcoëfficiënt. De Rotterdammers hebben twee uitstekende Europese seizoenen achter de rug met het behalen van de Conference League-finale en de kwartfinales van de Europa League, toch is de score te laag om in aanmerking te komen voor pot 2.

Op 31 augustus wordt er geloot voor de groepsfase van de Champions League. De laatste keer dat Feyenoord deelnam aan de Champions League, was in 2017/2018. Destijds werden de Rotterdammers laatste in een groep met Manchester City, SSC Napoli en Shakhtar Donetsk.