FIFA-veiligheidsexpert: 'AZ en Groningen hebben het als club niet goed op orde'

FIFA-veiligheidsexpert: 'AZ en Groningen hebben het als club niet goed op orde'

20-05-2023 16:59
83

FIFA-veiligheidsexpert Will van Rhee heeft uitgehaald naar FC Groningen en AZ. Bij beide clubs braken onlangs rellen uit en volgens de senior security officer was de veiligheid in beide stadions niet goed op orde.

"Problemen kunnen worden voorkomen als de organisatie goed is. Vooraf was er informatie dat het mis zou kunnen gaan. Toch braken er rellen uit. Dat heb je het dus als club niet goed op orde", zegt Van Rhee tegen de NOS

Volgens de veiligheidsexpert is een plan van aanpak essentieel. Zo moeten er afspraken worden gemaakt tussen clubs, politie en justitie. "Het is toch te gek voor woorden dat er één grote stevige West Ham-supporter woedende hooligans probeert tegen te houden? Waar zijn de stewards? Niet met genoeg, en niet op de plek waar ze horen te zijn."

Van Rhee vervolgt: "Je moet de pakkans vergroten. Als ik hoor dat er bij AZ nog steeds geen aanhoudingen zijn verricht, dan snap ik dat niet. Je kent de potentiële raddraaiers, je ziet wat er gebeurt met slimme camera's. Identificeer ze en zorg dat de rekening bij hen terecht komt."

Als voorbeeld noemt hij de trajectcontrole. "Ik rijd vaak iets te hard, 110 waar je 100 mag. Behalve op de A2, waar trajectcontrole is en ik zeker weet dat ik beboet word. Als de pakkans zo gering is als nu, zal je altijd dit soort problemen houden."