Ajax blaast strijd om tweede plaats nieuw leven in met ruime zege op Utrecht

21-05-2023 16:26 Laatste update: 21:10
55

Ajax mag nog hoop koesteren op de tweede plaats in de Eredivisie. De ploeg van interim-trainer John Heitinga was zondag een maatje te groot voor FC Utrecht: 3-1. Daardoor lonkt een bloedstollende slotdag.

Bij Ajax speelde Steven Bergwijn weer als tien, in de rug van Mohammed Kudus, Brian Brobbey en Dusan Tadic. De Amsterdammers zochten meteen de aanval en Brobbey kreeg al snel een grote kans. De spits kopte zwak in de handen van Vasilis Barkas. De thuisploeg sprong sowieso lichtzinnig met de kansen om in de openingsfase, maar na twintig minuten was het raak. Bergwijn schoot beheerst binnen. De complimenten gingen ook uit naar de jonge Jorrel Hato, die de bal veroverde en de aanval opzette.

Ajax was heer en meester in de Johan Cruijff Arena, waar algemeen directeur Edwin van der Sar voor de wedstrijd nog op een fluitconcert werd getrakteerd. Het spel stemde tot meer tevredenheid onder de fans. Na een voorzet van Bergwijn kopte Brobbey op de paal. Die eerste slaagde er zelf ook niet in om de score te verdubbelen. Na een fraaie aanval met Tadic en Brobbey schoof hij oog-in-oog met Barkas naast. Dat de ploeg van Heitinga niet vaker scoorde was het enige smetje op een prima eerste helft.

Na de pauze leek Ajax op dezelfde voet verder te gaan, want Barkas voorkwam met de nodige moeite dat Brobbey kon scoren. Vervolgens was het aan de andere kant echter raak. Uit het niets maakte Anastasios Douvikas gelijk. Hij draaide weg bij Hato en tekende voor zijn achttiende van het seizoen. Het veranderde niet veel aan het spelbeeld. De Amsterdammers hielden de druk op het Utrechtse doel, maar Barkas bleek een sta in de weg bij kansen voor Bergwijn en Kudus.

Een nieuwe voorsprong kon haast niet uitblijven in de kolkende Arena, dat vernam dat PSV op achterstand stond tegen Heerenveen. Brobbey zorgde twintig minuten voor tijd voor grote vreugde. De voorzet was van Hato, het terugleggen van Kudus en de spits rondde af. Heel even dreigde Mike van der Hoorn nog roet in het eten te gooien met een kopbal op de paal, maar Ajax stelde de drie punten veilig. Davy Klaassen tekende in de slotseconden zelfs voor 3-1.

Ajax liep uiteindelijk slechts gedeeltelijk in op PSV, dat zich nog naar een 3-3 gelijkspel knokte tegen Heerenveen. Het verschil is nu drie punten. De Amsterdammers sluiten het seizoen volgende week af met een uitwedstrijd tegen FC Twente, de Eindhovenaren gaan op bezoek bij AZ. Belangrijk detail is dat Ajax een beter doelsaldo heeft.