Vitesse walst over Groningen heen, Excelsior en Volendam definitief veilig

21-05-2023 16:25 Laatste update: 21:10
126

Excelsior heeft zondag in eigen huis gedaan wat het moest doen in het duel met Fortuna Sittard in de strijd tegen degradatie play-offs. FC Volendam ging over de knie bij Go Ahead Eagles, maar is dankzij een nederlaag van FC Emmen eveneens veilig.

Vitesse - FC Groningen 6-0

Vitesse stond met nog twee wedstrijden te gaan vijf punten voor op nummer zestien Excelsior, maar was nog altijd in theorie niet veilig in de Eredivisie. De Arnhemmers stonden tegenover het al gedegradeerde FC Groningen en namen het zekere voor het onzekere. De ploeg van Phillip Cocu had geen genade met De Trots van het Noorden en stond na vier minuten al op voorsprong door een goal van Million Manhoef.

Na de openingstreffer ging de Arnhemse storm liggen, maar die stak in de tweede helft weer op nadat Peter Leeuwenburgh op slag van rust een rode kaart kreeg. Treffers van Melle Meulensteen, opnieuw Manhoef, Gabriel Vidovic, een derde goal van Manhoef én een goal van Sondre Tronstad bepaalden de eindstand op 6-0. Door de ruime zege is Vitesse definitief veilig en staat de Eredivisie volgend seizoen weer voor de deur.

Go Ahead Eagles - FC Volendam 3-0

Go Ahead Eagles heeft in Deventer weinig overgelaten van FC Volendam. Het Andere Oranje was in aanloop naar het duel nog altijd niet veilig, maar kreeg in de eerste helft direct een strafschop tegen. Doelman Filip Stankovic hield de strafschop echter tegen en daarmee bleef Volendam op de been. Op slag van rust ging het alsnog fout en opende Isad Lidberg de score na een flater van Stankovic.

In het tweede bedrijf wist Volendam de stand niet meer recht te trekken. Na treffers van Oliver Edvardsen en Darío Serra, waarbij Stankovic weer niet vrijuit ging, was het duel beslist. Volendam verliest, maar is door het resultaat van FC Emmen alsnog veilig en komt volgend seizoen weer in de Eredivisie uit. Go Ahead maakt nog altijd kans op play-offs voor Europees voetbal.

Excelsior - Fortuna Sittard 3-0

Excelsior moest zondag een positief resultaat halen om de degradatiedans te ontspringen en slaagde daar met vlag en wimpel in. De Rotterdammers kwamen na een uur spelen op voorsprong door een treffer van Kik Pierie. Voor het doelpunt lag het duel aardig op slot. Couhaib Driouech besliste een kwartier voor tijd het duel met de tweede goal voor de thuisploeg.

In het restant van de tweede helft wist Kenzo Goudmijn met een woeste uithaal nog voor de 3-0 te zorgen. Door de overwinning is het verschil met FC Emmen vier punten, waardoor de Rotterdammers met nog één wedstrijd te gaan veilig zijn in de Eredivisie.

FC Emmen - Feyenoord 1-3

FC Emmen is er zondag niet in geslaagd te stunten tegen landskampioen Feyenoord. De thuisploeg kwam na een kwartier verrassend op voorsprong door een treffer van Richairo Zivkovic, maar wisten de voorsprong niet lang genoeg vast te houden. Oussama Idrissi trok de stand na een halfuur gelijk en Danilo zorgde in de slotfase voor de 1-2 van Feyenoord en scoorde bovendien de 1-3, waarmee direct lijfsbehoud niet meer opgaat voor Emmen.

Door de nederlaag is FC Emmen veroordeeld tot de nacompetitie en loopt de club de kans naast FC Groningen en SC Cambuur de derde club te worden die dit seizoen uit de Eredivisie degradeert. Emmen neemt het in de nacompetitie tegen MVV of NAC Breda op.