AZ laat voeten spreken en staat nu voor alles-of-niets-wedstrijd tegen PSV

21-05-2023 16:30 Laatste update: 21:10
51

AZ heeft drie dagen na de Conference League-uitschakeling tegen West Ham United een simpele overwinning geboekt op NEC: 0-3. De Alkmaarders moeten volgende week winnen van PSV om nummer drie Ajax nog te achterhalen.

Met twee punten achterstand op Ajax keek men bij AZ extra geïnteresseerd naar de wedstrijd in de Johan Cruijff Arena. De Alkmaarders zijn met de Amsterdammers in gevecht om plek drie, om zo in te stromen in de play-offs van de Europa League in plaats van de voorrondes van de Conference League.

NEC bleek zondagmiddag geen partij voor AZ. Trainer Pascal Jansen, die voor de aftrap nogmaals zijn afkeuring uitsprak over de schandelijke rellen van afgelopen donderdag, zag zijn ploeg goed voetballen. Na 28 minuten zette Jesper Karlsson met een afstandsschot de 0-1 op het scorebord.

Niet lang daarna scoorde Karlsson opnieuw met een schot van buiten de zestien, maar keurden scheidsrechter Sander van Eijk en de VAR het doelpunt om onduidelijke redenen af. Vangelis Pavlidis stond weliswaar buitenspel, maar nam absoluut geen deel aan het spel.

Toch ging AZ rusten met een 0-2 voorsprong. Jordy Clasie pikte net als vorige week tegen FC Emmen een doelpunt mee. In de tweede helft hoefden de bezoekers uit Alkmaar zich niet meer bovenmatig in te spannen en werd het nog 0-3, via Karlsson. NEC eindigde het duel met tien man door een rode kaart voor Dirk Proper.

Volgende week sluit AZ de Eredivisie af met een cruciale thuiswedstrijd tegen PSV. Dan moet Ajax alsnog worden gepasseerd.