"Meneer de burgemeester, u begrijpt het niet: voor ons is voetbal religie"
Ahmed Aboutaleb ziet dat een deel van de Feyenoord-supporters nog steeds fakkels afsteken in het stadion, ondanks alle boetes. De burgermeester van Rotterdam maakt zich dan ook grote zorgen.
"Bijna altijd, en daar maak ik mij regelmatig zorgen over. Als je erover begint, zeggen ze dat je niet moet zeuren. Het hoort bij voetbal, en meer van dat soort kreten hoor ik dan. Ik snap best dat men er een zekere kick uit haalt, maar ik hoop dat mensen ook begrip hebben voor mijn positie. Als er brand uitbreekt en paniek, ben ik degene die verantwoordelijk is voor hun veiligheid. Als iemand een jasje heeft dat maar al te graag vlam vat en iemand daarachter een fakkel afsteekt…", aldus Aboutaleb in gesprek met Voetbal International.
De burgemeester kan niet met zekerheid zeggen dat het een wonder is dat het niet mis is gegaan. "Een wonder of niet, je zou ook kunnen zeggen dat de mensen die fakkels afsteken voorzichtig zijn. Maar dat knalvuurwerk daarentegen…" Soms worden er ook bommen afgestoken. "Die belanden soms voor de voeten van mensen die helemaal niks doorhebben. Zo’n knal kan tot serieuze gehoorschade leiden. We doen er ook alles aan om die mensen eruit te plukken. Dankzij camera’s lukt dat gelukkig bijna altijd."
Klaassen
Een groot dieptepunt dit seizoen was het aanstekerincident in De Kuip. Davy Klaassen werd tegen het hoofd geraakt door een gegooide aansteker. De dader, een 33-jarige warehouse manager, kreeg zestig uur taakstraf opgelegd, waarvan dertig voorwaardelijk. Hij had spijt van zijn daad. Aboutaleb wilde in het verleden nog het gesprek aangaan met daders zoals hij.
"Dat heb ik wel gedaan, maar doen we nu niet meer. Een jaar of acht geleden was dit onderdeel van het zogenoemde normalisatiebeleid. Ik herinner me een vwo-leerling uit Barendrecht die tegenover me zat. "Meneer de burgemeester, u begrijpt het niet", zei hij. "Voor ons is voetbal religie". Mijn ervaring is dat praten dan niet meer werkt. Religieuze principes laten geen ruimte voor discussie. De buitenwereld denkt vaak dat het om eenvoudige jongens gaat die niet tot nadenken in staat zijn, maar dat is een vergissing. Helaas zijn ze op die leeftijd vaak te oud om nog bij te sturen naar een ander waardestelsel."