Van Nistelrooij als hoofdtrainer: hoe PSV zijn clubicoon naar de uitgang duwde

Van Nistelrooij als hoofdtrainer: hoe PSV zijn clubicoon naar de uitgang duwde

24 mei - 14:40 Laatste update: 14:44
226

PSV brengt woensdag groot nieuws naar buiten: Ruud van Nistelrooij stopt per direct als trainer van de Eindhovenaren. De 46-jarige oefenmeester trad nog geen jaar geleden in dienst. Waar ging het mis? VoetbalPrimeur maakt een tijdlijn.

Voorjaar 2022
Roger Schmidt maakt bekend dat hij PSV na twee seizoenen verlaat en kiest voor een avontuur bij Benfica. Van Nistelrooij wordt al snel in verband gebracht met een stap naar de hoofdmacht, maar is daar zelf niet zo happig op. De Jong PSV-trainer wordt overtuigd door Marcel Brands en John de Jong en besluit per ingang van het nieuwe seizoen toch in te stappen.

Van Nistelrooij krijgt van PSV het vertrouwen om zijn eigen spelideeën toe te passen en dus af te wijken van de geïmplementeerde speelwijze van Schmidt. De transferzomer loopt voorspoedig. Mede dankzij Van Nistelrooij weet PSV Xavi Simons binnen te halen, terwijl ook Luuk de Jong terugkeert in Eindhoven.

24 augustus 2022
Een belangrijk sleutelmoment. Nadat de Johan Cruijff Schaal in juli was binnengehaald, loopt PSV de belangrijkste missie - Champions League-voetbal halen - mis. In eigen huis wordt er met 0-1 van Rangers FC verloren. Van Nistelrooij krijgt in de dagen na het verlies voor het eerst het gevoel dat hij steun verliest.

16 september 2022
Die steun gaat begin september verder verloren. Het contract van De Jong, die er mede voor heeft gezorgd dat Van Nistelrooij diens jawoord aan PSV 1 gaf, wordt per direct ontbonden. Er is een vertrouwensbreuk met de raad van commissarissen ontstaan over het functioneren van de technisch directeur. Het nieuws komt twee dagen voor de topper tegen Feyenoord naar buiten.

Van Nistelrooij ergert zich aan de timing. "Of ik het snap? Op dit moment in het seizoen, na drie maanden, terwijl er bij de start nog volledig vertrouwen was... Nu is dat helemaal weg en dat is abrupt, een schok en moeilijk te snappen", zegt hij na de 4-3 overwinning op Feyenoord. "Ik vind de timing niet goed, midden in het seizoen. Dat heb ik ook intern aangegeven. Het speelde al een aantal weken. Uiteindelijk krijg je dit te horen en daar schrik je van. Het was zwaar en pittig."

Winterse transferperiode
In december en januari moet Van Nistelrooij opnieuw een tegenslag verwerken. Zowel Cody Gakpo als Noni Madueke wordt verkocht, terwijl PSV voor de WK-break op koers lag om de eerste titel sinds 2018 in de wacht te slepen. Aanvankelijk laat Van Nistelrooij weinig los over de exits en zegt hij zich te focussen op de spelers die er wel zijn.

Op 31 maart toont hij op een persmoment een andere kant. "Als dit het jaar is dat het moest gebeuren, dan verkoop je niet je twee beste spelers in de winter...", zegt Van Nistelrooij. "Door de beleidsmatige keuzes die zijn gemaakt, staan we waar we staan en ik vind dat dit op dit moment het maximale is."

April en mei 2023
Van Nistelrooij miste in zijn eerste seizoen geregeld rugdekking van de directie. Aan het eind van het seizoen wordt hij opnieuw niet gesteund. Bij zijn aanstelling koos hij voor Javier Rabanal als rechterhand. Door diens, volgens anderen, 'te dominante' houding, mag de Spanjaard bij wedstrijden geen plaats meer nemen op de bank.

De druppel moet dan nog volgen. Zes spelers, waaronder De Jong en Simons, hebben bij de nieuwe technisch directeur Earnest Stewart en Brands geklaagd over het functioneren van Van Nistelrooij. Dat de details uit die gesprekken uitlekken en de trainer wederom niet gesteund wordt door de clubleiding, betekent het einde van hem als eindverantwoordelijke.

Voor Van Nistelrooij is de maat vol. Hoewel dinsdagavond, na een gesprek tussen de directie en Van Nistelrooij, besloten werd de focus op het duel met AZ te houden, denkt de hoofdrolspeler er na een nacht slapen anders over. Woensdagochtend vertelt Van Nistelrooij dat er te weinig draagvlak is om door te gaan. Hij vertrekt.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s

Plaats een reactie