AZ wil tweede leegloop voorkomen: 'Zorgde voor een aardschok in de kleedkamer'

AZ wil tweede leegloop voorkomen: 'Zorgde voor een aardschok in de kleedkamer'

30-05-2023 10:15 Laatste update: 12:06
178

AZ liet zich dit seizoen zien in Europa en de eredivisionist en moet vrezen voor een vertrek van een flink aantal spelers. Pascal Jansen maakte in 2021 mee dat veel sleutelfiguren vertrokken en wil een dergelijk scenario voorkomen. 

Onder meer Milos Kerkez, Jesper Karlsson, Tijjani Reijnders en Vangelos Pavlidis lieten zich dit seizoen van hun goede kant zien. Twee jaar eerder vertrokken dragende spelers als Myron Boadu, Calvin Stengs en Teun Koopmeiners. "Het vertrek van vijf bepalende spelers die goed waren voor 500 wedstrijden, zorgde voor een aardschok in de kleedkamer. Daar hebben wij van geleerd", zegt Jansen tegenover De Telegraaf.

De Alkmaarders benaderen de transferzomer met enige voorzichtigheid, weet ook Jansen. "Dat is inherent aan de voetbalkleedkamer. Als je links en rechts om je heen kijkt, zal een aantal ’gezichten’ er om diverse redenen na de zomer niet meer zitten. Daarom gaan we nu de balans opmaken en rustig kijken wat er deze zomer überhaupt gaat gebeuren. Aan de hand daarvan nemen we de juiste rationele beslissingen."

Directeur voetbalzaken Max Huiberts heeft de contractduur van sommige spelers aan zijn zijde. Voor Milos Kerkez (2026), Tijjani Reijnders (2027) en Jesper Karlsson (2026) kan de hoofdprijs worden gevraagd. Dani de Wit (2024), Pantelis Hatzidiakos (2024) en Yukinari Sugawara (2025) kunnen voor een schappelijker bedrag vertrekken, al zal niet elke speler zijn vertrekwens in vervulling zien gaan.