Van der Sar bij Ajax: voortdurende kritiek, dossier Nouri en drie-eenheid

Van der Sar bij Ajax: voortdurende kritiek, dossier Nouri en drie-eenheid

30-05-2023 12:30 Laatste update: 12:46
53
Author profile picture

Lars Teunissen

Edwin van der Sar bracht eerder op de dinsdag naar buiten dat hij opstapt als algemeen directeur van Ajax. De 52-jarige oud-doelman is naar eigen zeggen op en houdt de eer aan zichzelf. Hoe zagen de jaren van Van der Sar in de Amsterdamse directie eruit? VoetbalPrimeur zet de pieken en dalen op een rij.

In november 2012 trad Van der Sar toe tot de directie van Ajax. De eerste vier jaar vervulde hij de rol van directeur marketing. In diezelfde periode volgde de voormalig topkeeper een opleiding International Master Sport Management aan het Johan Cruyff Institute. In 2016 werd hij benoemd tot algemeen directeur van Ajax.

Wedden

Meer odds

Peter Bosz
Door een verschil van inzicht vertrekt Bosz in 2017 na één seizoen, waarin de finale van de Europa League werd bereikt, alweer bij Ajax. Van der Sar steekt niet onder stoelen of banken dat hij graag met de Apeldoorner verder wilde gaan. "Je wilt na een jaar niet je hoofdtrainer verliezen. Dat is teleurstellend." Maar: "Er was een onoverkomelijk verschil van inzicht."

Fast forward: na het ontslag van Alfred Schreuder wordt er geroepen om een rentree van Bosz, die op dat moment clubloos is. Van der Sar wordt verweten de aanstelling van Bosz te blokkeren. De algemeen directeur zou in Bosz geen 'Ajax-trainer' zien. Niet voor het eerst is Van der Sar de Kop van Jut.

Dossier Nouri
In juli 2017 zakt Abdelhak Nouri tijdens een oefenwedstrijd naar de grond. In een verklaring, waarin Van der Sar naar voren treedt, laat Ajax weten dat Nouri last had van hartritmestoornissen. Later blijkt dat Nouri na een hartstilstand ernstige en blijvende hersenschade heeft opgelopen als gevolg van te weinig zuurstoftoevoer.

De rol van Van der Sar in het dossier Nouri wordt jaren betwist. Ajax komt aanvankelijk tot de conclusie dat er adequaat gehandeld was. Pas na door de advocaten van Nouri aangedragen informatie twijfelen de Amsterdammers daaraan. Een jaar na de tragische gebeurtenis maakt Ajax, bij monde van Van der Sar, excuses. "Wij nemen de volle verantwoordelijkheid."

Ziggo-deal
Goed werk wordt er ook verricht door Van der Sar. Samen met Michael Kinsbergen en Menno Geelen haalt hij Ziggo binnen als hoofdsponsor. De kabelexploitant maakt jaarlijks een, voor Nederlandse begrippen, gigantisch bedrag over aan de Amsterdammers. "Mede dankzij de groei van het hoofdsponsorschap kunnen we onze financiële positie verder versterken", zegt Van der Sar in 2022, als het contract met Ziggo verder is uitgebreid. "Iets dat noodzakelijk is om onze sportieve ambitie - structurele aansluiting bij de Europese top - te kunnen blijven nastreven."

Drie-eenheid
Eind 2017 wordt Erik ten Hag aangesteld als trainer. Met de huidig Manchester United-manager aan het roer worden er geweldige (Europese) resultaten geboekt. Dat kan niet los gezien worden van het werk van Van der Sar en directeur voetbalzaken Marc Overmars. Op 16 april 2019 worden Van der Sar en Overmars in Turijn, waar Ajax zich ten koste van Juventus heeft geplaatst voor de halve finale van de Champions League, vanuit het uitvak toegezongen. Van der Sar balt zijn vuisten, terwijl Overmars een iconische buikschuiver maakt.

Er worden miljoenen euro's verdiend met de transfers van Matthijs de Ligt, Frenkie de Jong, Hakim Ziyech en Donny van de Beek. Ook boekt Ajax fors winst op onder meer Kasper Dolberg en Sergiño Dest.

Overmars-gate
Begin 2022 krijgt Ajax voor het eerst in lange tijd een flinke tegenslag te verwerken. Overmars heeft zich schuldig gemaakt aan grensoverschrijdend gedrag en ziet geen andere optie dan vertrekken. Van der Sar heeft opnieuw een twijfelachtige rol. Hij vertelt in eerste instantie dat hij niets wist van het gedrag van Overmars. Later wordt duidelijk dat hij voor de contractverlenging van de huidig td van Royal Antwerp FC al signalen had van ongewenst gedrag van Overmars.

Van der Sar, die het aanvankelijk niet opneemt voor de vrouwen in kwestie, ligt hevig onder vuur. Voor het eerst als algemeen directeur denkt hij aan opstappen. "Dat is wel even door mijn hoofd geschoten. Waar doe ik het nog voor, dacht ik. Maar ik was ook blij met de steun die ik kreeg."

Aanstelling Schreuder
Alfred Schreuder begint medio 2022 als opvolger van Ten Hag als eindverantwoordelijke bij Ajax. Het blijkt geen schot in de roos. In januari van dit jaar krijgt Schreuder zijn congé. Tot op heden heeft interim John Heitinga geen duidelijkheid gekregen over zijn toekomst, terwijl hoofd jeugdopleiding Saïd Ouaali, techniektrainer Gerald Vanenburg en assistent-trainer Michael Reiziger in de tussentijd de deur in Amsterdam achter zich dicht trekken.

Van der Sar heeft in de zomer van 2022 nog altijd geen opvolger voor Overmars gevonden. Gerry Hamstra en Klaas-Jan Huntelaar moeten het technisch beleid uitzetten, maar falen in de transferzomer. Ajax geeft meer dan honderd miljoen euro uit, maar ziet het merendeel van de aankopen niet slagen. Het komt Van der Sar op vernietigende kritiek te staan.

Vertrek
Op 30 mei 2023 vertelt Van der Sar op de Ajax-kanalen dat hij na elf jaar vertrekt bij de club. "Na bijna elf jaar in de directie ben ik op. We hebben hele mooie dingen meegemaakt, maar het is ook een ongelooflijk zware periode geweest."