Ajax 'verrast' door Van der Sar-besluit: 'Waren niet voornemens stop te zetten'

Ajax 'verrast' door Van der Sar-besluit: 'Waren niet voornemens stop te zetten'

30-05-2023 13:13
34

Pier Eringa, voorzitter van de raad van commissarissen bij Ajax, was verrast door het besluit van Edwin van der Sar om te stoppen als algemeen directeur. Eringa stelt dat de Amsterdammers in de zoektocht naar een opvolger 'alle denkbare mogelijkheden benutten om tot een zo goed mogelijke kandidaat te komen'.

Zo schakelt Ajax onder meer een headhuntersbureau in. "Maar uiteraard maken we ook gebruik van ons eigen netwerk", wordt Eringa geciteerd door het Algemeen Dagblad. Bij voorkeur heeft de opvolger van Van der Sar een Ajax-achtergrond. "We vinden het belangrijk dat een zekere mate van Ajax-achtergrond gewaarborgd blijft op directieniveau."

Eringa verklaart 'verrast' te zijn door de beslissing van Van der Sar. "Hij had nog een contract tot 2025 en we waren niet voornemens dat, op basis van één tegenvallend seizoen, stop te zetten", zegt hij. "Dat zou zeer een zeer opportunistische manier van toezicht houden zijn. Onder Edwin is Ajax in elf jaar tijd enorm gegroeid. Sportief, maar ook financieel en qua organisatie. Een commissaris hoort daarin niet 'zijwindgevoelig' te zijn als het sportief tegenzit. Het is geheel zijn beslissing geweest om te stoppen. Wij hebben nog geprobeerd hem over te halen te blijven, maar dat bleek niet zinvol. Zijn besluit stond vast."

Van der Sar zal niet meer betrokken zijn bij de aanstelling van de trainer voor volgend seizoen. "Of Edwin de afgelopen weken wél betrokken was bij de benoeming van de trainer? Daar ga ik niets over zeggen."