Bosz, Bogarde en netelige zoektocht: de gevolgen van Ajax-exit Van der Sar

Bosz, Bogarde en netelige zoektocht: de gevolgen van Ajax-exit Van der Sar

31-05-2023 17:10 Laatste update: 17:12
76

Het vertrek van Edwin van der Sar heeft grote gevolgen voor Ajax. Welke panelen verschuiven in de Johan Cruijff Arena, nu de kopman gaat vertrekken? VoetbalPrimeur zoekt het uit.

Van der Sar maakte dinsdagochtend bekend dat hij opstapt. De algemeen directeur ziet na een rampzalig seizoen geen toekomst meer bij de Amsterdamse club en houdt - precies 37 weken na zijn contractverlenging tot medio 2025 - de eer aan zichzelf. Hij is na zeven seizoenen als de grootste baas van Ajax 'op', aldus de 130-voudig international. Dít zijn de (mogelijke) gevolgen van zijn beslissing.

Wie wordt de opvolger van Van der Sar bij Ajax?

De grote vraag: wat gaat Ajax nu doen? Van der Sar draagt zijn taken vanaf donderdag al over aan zijn collega-directieleden. De raad van commissarissen van Ajax heeft hem gevraagd formeel aan te blijven tot 1 augustus. "Wij wilden graag dat Edwin zou blijven, maar zijn besluit stond vast en wij hebben dat te respecteren", zegt voorzitter Pier Eringa.

Het is de bedoeling dat Ajax rond 1 augustus een nieuwe directie-samenstelling bekend gaat maken. Eringa: "Onze ambitie daarbij is om iemand met een Ajax-achtergrond in de top toe te voegen." Het woord 'toevoegen' lijkt hierbij essentieel: het ligt voor de hand dat Ajax iemand vanuit de directie doorschuift. Menno Geelen, nu nog commercieel directeur, lijkt de beste papieren te hebben.

Een andere kandidaat is Maurits Hendriks. De nieuwe 'chief sports officer' nam de laatste maanden al steeds meer ruimte in. Volgens De Telegraaf sorteerde hij intern zelfs voor op een machtsovername. Of simpeler gezegd: Hendriks zou azen op de baan van Van der Sar.

Toch kondigt Eringa aan ook extern op zoek te gaan, 'om alle denkbare mogelijkheden te benutten'. Daarbij zal een headhuntersbureau worden ingeschakeld. "Maar uiteraard maken we ook gebruik van ons eigen netwerk", licht de rvc-voorzitter toe. "We vinden het belangrijk dat een zekere mate van Ajax-achtergrond gewaarborgd blijft op directieniveau."

Fluwelen Revolutie uitgedoofd

Na het vertrek van Van der Sar is de Fluwelen Revolutie, dertien jaar geleden aangejaagd door Johan Cruijff, wel zo'n beetje uitgedoofd. Het doel om meer ex-spelers op leidende posities te krijgen binnen Ajax heeft zeker resultaat gehad. Van der Sar en Marc Overmars waren daarvan de boegbeelden.

Voor de Amsterdamse club wordt het nu zaak om weer echte Ajacieden aan de club te binden. Makkelijk wordt dat niet: er zijn weinig oud-spelers met een cv dat geknipt is voor het leiden van een beursgenoteerde onderneming met 400 werknemers.

De nieuwe algemeen directeur krijgt bovendien een hoop voor zijn kiezen, zo is nu al duidelijk. Het is chaos in Amsterdam, waar de hoofdpijndossiers zich maar blijven opstapelen. Vorige week gaf de bestuursraad aan op te stappen, technisch manager Gerry Hamstra is vertrokken en ook hoofdscout Henk Veldmate trok de deur achter zich dicht.

Bovendien houden trainers als Michael Reiziger en Gerald Vanenberg het voor gezien en nog altijd is niet bekend of interim John Heitinga ook volgend seizoen aan het roer staat. "Als je alles bij elkaar optelt, is het best veel", wordt Eringa geciteerd door de NOS.

Ruim baan voor terugkeer Bosz en Bogarde?

Peter Bosz schoof twee maanden geleden aan bij Rondo en Studio Voetbal om te parlevinken over voetbal, maar zijn media-optredens werden volledig overschaduwd door zijn open sollicitatie om weer trainer van Ajax te worden. Eén probleem: Van der Sar stond op dat moment nog aan het roer in de Johan Cruijff Arena.

In 2017 was Van der Sar één van de oorzaken van het vertrek van Bosz, die Ajax kort daarvoor naar de Europa League had geleid. De trainer wilde onder meer Dennis Bergkamp, Hennie Spijkerman en Carlo l'Ami uit zijn technische staf verwijderen, maar Van der Sar willigde zijn wensen niet in. Bosz trok zijn conclusies en vertrok naar Borussia Dortmund.

Sinds het ontslag van Alfred Schreuder, eind januari, wordt Bosz door velen weer gezien als de absolute topkandidaat. Van der Sar zou echter hebben geweigerd om contact op te nemen, ook al ontkent Bosz dat er nog sprake is van oud zeer. Nu Van der Sar is vertrokken, is het logisch dat de geruchtenmolen weer op volle toeren begint te draaien: Bosz is dé kandidaat om Heitinga af te lossen als hoofdtrainer van Ajax.

En dan is er nog Winston Bogarde. Tussen 2020 en 2022 was de voormalige topverdediger een zeer gewaardeerde kracht als assistent van Erik ten Hag. Maar toen Alfred Schreuder kwam, moest Bogarde plotseling vertrekken. Hoe dat kon gebeuren? "Dat moet je aan Van der Sar vragen", reageerde Bogarde onlangs bij Rondo. "Ik heb geen uitleg gekregen, maar een mededeling dat er geen plek meer was voor mij."

Bogarde was duidelijk: zolang Van der Sar er nog was, hoefde Ajax hem niet meer te bellen. Zijn daaropvolgende anekdote sprak boekdelen. "Ik vroeg hem ooit of er doorgroeimogelijkheden waren voor mij. Het leek net alsof ik een rare vraag stelde. Hij zei: nee, er zijn geen doorgroeimogelijkheden voor jou, je blijft in de jeugd. Hij stond toen op en liep de kamer uit. Ik zat daar en dacht: wat is dat voor mafkees, joh?"

Ook gevolgen voor Mislintat

Met Sven Mislintat heeft Ajax een directeur voetbalzaken in huis gehaald, die rond zijn eerste transfer - Branco van den Boomen kwam over van Toulouse FC - een goede indruk achterliet. Maar de Duitser zal niet blij worden van het vertrek van Van der Sar. Bij Arsenal en VfB Stuttgart ruimde hij uiteindelijk het veld, nadat de mensen die hem naar de club haalden al van het toneel waren verdwenen.

Ondertussen is haast geboden met de samenstelling van de Ajax-selectie: over vier weken begint de voorbereiding op het nieuwe seizoen alweer. "Ik hoop dat er snel duidelijkheid komt, zodat iedereen weet waar hij aan toe is volgend seizoen", liet Davy Klaassen optekenen na de laatste wedstrijd van het (3-1 verlies bij FC Twente).

Wat gaat Van der Sar nu doen?

Van der Sar blikte terug op een 'ongelooflijk zware periode'. "Ik heb nu behoefte om afstand te nemen, tot rust te komen en om andere dingen te gaan doen." Grote kans dat zijn dorpsgenoten in Noordwijk hem de komende tijd vaak zien wielrennen - één van zijn grote hobby's. En dan? Manchester United misschien? Zijn oude club probeerde Van der Sar al eens naar Old Trafford te halen voor een plek in de directie...

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Edwin van der Sar (@edwinvandersar1)