Groningen 'naar klote geholpen' door geweld: 'Zag collega's met tranen in de ogen'

Groningen 'naar klote geholpen' door geweld: 'Zag collega's met tranen in de ogen'

31-05-2023 07:06
89

FC Groningen degradeerde dit seizoen uit de Eredivisie, maar volgens algemeen directeur Wouter Gudde is dat nog niet het ergste dat de club overkwam. Er gebeurde dit seizoen zo veel, maar de fans die bewust wedstrijden wilden staken in de slotfase van het seizoen. Dat was volgens Gudde het allerergst.

"Dat je blijkbaar bewust een hele club naar de kloten kan helpen", vertelt Gudde in gesprek met Voetbal International. "Dat heeft de meeste impact gemaakt, ook hier op de club. Mensen kwamen met tranen in de ogen naar kantoor omdat het imago van FC Groningen zo besmeurd is. Altijd zijn ze trots geweest om bij hun club te werken, en nu ineens horen ze op het schoolplein dat FC Groningen een rotclub is."

Als je naar de degradatie kijkt dan is Gudde ook over de spelers totaal niet te spreken. Die waren volgens de bewindvoerder niet fit genoeg. "Slechts 75 tot 80 minuten. Daarna was de brandstof op. Ergens in die periode schreven jullie dat wij heel wat wedstrijden in het laatste kwartier hadden weggegeven. Ja, waar zou dat nou aan liggen."

Ook in de scouting lieten Gudde en toenmalig technisch directeur Mark-Jan Fledderus steken vallen. "We haalden een linksback, weliswaar met veel potentie, maar die was slechts één keer in zijn leven linksback geweest in een viermansdefensie. Dan heb je wel stabiele en betrouwbare jongens eromheen nodig die zo’n speler kunnen helpen. We kunnen niet stellen dat er betere voetballers zijn gekomen, ook geen betere persoonlijkheden."