Ruzie tussen FIFA en clubs dreigt Leeuwinnen dwars te zitten: 'Alles op helling'

Ruzie tussen FIFA en clubs dreigt Leeuwinnen dwars te zitten: 'Alles op helling'

31 mei - 21:14
9

Het WK voetbal in Australië en Nieuw-Zeeland staat bol van de vraagtekens. De Oranje Leeuwinnen spelen over twee maanden al hun eerste wedstrijd, maar een conflict tussen de FIFA en de grote clubs zorgt voor veel chaos, weet ook bondscoach Andries Jonker.

"Die speelkalender heeft voor irritatie gezorgd bij de grote internationale clubs", legt Jonker uit in gesprek met de NOS. "Als signaal willen ze de speelsters niet op 19 juni, maar op 23 juni afstaan. Alle nationale ploegen hadden afgesproken dat het 19 juni zou zijn. Dit doorbreekt de hele voorbereiding", zegt Jonker, die met veel vraagtekens zit. "Alles staat nu op de helling."

De gesprekspartner voor de FIFA in het conflict is de European Club Association, waarin 42 clubs uit het vrouwenvoetbal zijn verenigd. Ajax is vanuit Nederland bij de ECA aangesloten. Er is volgens de oefenmeester één internationale topclub die een vergoeding eist voor het afstaan van zijn speelsters tot en met 10 juli. Jonker wil niet zeggen om welke club het gaat. "Dat is niet aan mij om te zeggen." Mochten de bonden niet betalen, dan mogen de speelsters van de club pas op 10 juli aansluiten bij het nationale elftal.

Of de KNVB bereid is om te gaan betalen, kan Jonker niet zeggen. "Dat is niet aan de coach, maar aan de directie", zegt Jonker. "Jan Dirk van der Zee, Nigel de Jong en Gijs de Jong moeten hier op internationaal niveau mee aan de slag."

Druk speelschema
Alle grote clubs hebben mede door de Olympische Spelen een overvol speelschema. Zo is op 24 mei de Champions League-finale en is er een interlandperiode gepland tussen 27 mei en 4 juni. Kort voor de Spelen, van 25 juli tot en met 10 augustus, staat er nog een interlandperiode op het programma.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s