'Nieuwe ontwikkelingen rond mediadeal Eredivisie: Disney trapt op de rem'

'Nieuwe ontwikkelingen rond mediadeal Eredivisie: Disney trapt op de rem'

31 mei - 22:22
40

De mediadeal tussen ESPN en de Eredivisie staat onder druk. Moederbedrijf Disney Groep vindt de financiële risico's te groot onder de huidige voorwaarden, zo meldt De Telegraaf woensdagavond.

ESPN wil opnieuw om tafel met de Eredivisie CV over het eerder gegarandeerde bod van 1,7 miljard euro voor de live Eredivisie-rechten voor de komende tien jaar. De Amerikanen willen de afgesproken winstdeling van tachtig procent voor de ECV/KNVB en twintig procent voor Disney aanpassen, weet de krant.

Het is een flinke tegenvaller voor de Eredivisie CV. Zonder groen licht uit de Verenigde Staten voor de winstdeling en de financiële garantstelling nemen de clubs een groot financieel risico als ze het ESPN-bod accepteren, stelt De Telegraaf. ECV-directeur Jan de Jong schrijft aan de clubs dat hij er rekening mee houdt dat de Amerikaanse opstelling gevolgen heeft voor het onderhandelingsresultaat. Het is de bedoeling dat de clubs op 5 juni een beslissing nemen over de deal.

De bedenkingen bij Disney komen niet helemaal als een verrassing. De jaarcijfers van het bedrijf vielen tegen, waarna directeur Bob Iger een grote reorganisatie aankondigde. Het bedrijf wil zevenduizend banen schrappen en een kostenbesparing doorvoeren van vijf miljard dollar. Daarvan moet drie miljard bespaard worden op het kopen van verschillende rechten.

Kabelaars wachten in spanning af
De Eredivisie heeft nog altijd een bod van meerdere kabelmaatschappijen achter de hand. KPN, VodafoneZiggo, T-Mobile en DELTA willen jaarlijks 180 miljoen euro betalen voor een periode van zeven jaar, met een optie voor vijf jaar. Zij bieden al wel een financiële garantstelling en wachten nu in spanning af door de nieuwe ontwikkelingen.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s