Club Brugge boort in bizar duel historische titel door neus van Union Sint-Gillis

04-06-2023 20:33 Laatste update: 20:35
17

Bart Nieuwkoop en zijn ploeggenoten van Union Sint-Gillis zijn op een haar na geen kampioen geworden van de Belgische Jupiler Pro League. De ploeg stond bijna de hele wedstrijd virtueel bovenaan de competitie, maar door late goals van Shion Momma, Noa Lang en Cisse Sandra verloren ze in extremis met 1-3. Daardoor werd Royal Antwerp kampioen, aangezien zij in de allerlaatste minuut nog gelijk maakten tegen KRC Genk

Voor aanvang van de laatste wedstrijden in de kampioensronde stonden Union en Royal Antwerp nog op hetzelfde aantal punten. Ook Genk kon nog kampioen worden, maar Club Brugge kon dit niet meer halen. Laatstgenoemde ploeg was de tegenstander van Union, de ploeg die voor het eerst sinds 88 jaar kampioen kon worden. Het leverde mooie duels op tussen basisspelers Nieuwkoop op linksback en Lang op rechtsbuiten.

PSV-huurling Yorbe Vertessen begon bij Union als wisselspeler. Voor de ploeg van trainer Karel Geraerts was het afwachten of een overwinning op Club Brugge voldoende zou zijn. Het doelsaldo van Union was minder dan dat van Antwerp, waardoor de ploeg van Mark van Bommel punten moest morsen tegen Genk.

Vlak na rust deed in ieder geval Union wat ze moesten doen. Simon Adingra maakte de verlossende treffer en dat bleek ook de enige goal van de avond te worden. Voor de fans betekende dat kijken naar Antwerp, maar die kregen in minuut 75 de 2-1 van Genk om de oren.

Er leek geen vuiltje aan de lucht voor Union, totdat Club Brugge ineens bloed rook in de slotfase. Momma maakt de gelijkmaker in minuut 89, Lang zette Brugge vier minuten later ook nog op voorsprong. Sandra maakte na honderd minuten spelen nog de derde. KRC Genk leek daardoor kampioen te worden, maar zij liepen in de absolute slotfase nog tegen een goal van Royal Antwerp op. Van Bommel is daardoor de kampioen van België, Genk eindigt tweede en Union moet het doen met een derde plaats. Brugge was al zeker van de vierde plek.