Debuut voor Nederlandse trainer in CL: 'De bedreigingen zijn er nog altijd'

Debuut voor Nederlandse trainer in CL: 'De bedreigingen zijn er nog altijd'

19 september - 15:34 Laatste update: 20 september - 20:59
15

Patrick van Leeuwen gaat dinsdagavond zijn debuut maken in de Champions League. De trainer van Shakhtar Donetsk neemt het dan op tegen FC Porto. De Oekraïense topclub speelt op meer dan duizend kilometer van het eigen land de wedstrijd in het miljardenbal vanwege de oorlog met Rusland, namelijk in het Volksparkstadion in Hamburg.

Toch speelt Van Leeuwen met Shakhtar Donetsk de competitieduels in Oekraïne. "Het stoppen en het onderbreken van wedstrijden en trainingen is niet zozeer minder, maar de activiteiten van Rusland op de locaties waar wij zitten, zijn wel minder", aldus Van Leeuwen in gesprek met NU.nl. "De oorlog woedt vooral nog steeds in het oosten van het land. De bedreigingen zijn er nog altijd."

Momenteel bevindt Van Leeuwen zich in Hamburg met zijn ploeg. Er moet volgens de coach 'gewoon' gevoetbald worden. "Shakhtar doet er alles aan om ervoor te zorgen dat de spelers niet hoeven na te denken over de oorlog, maar dat zij hun werk kunnen doen, kunnen trainen en wedstrijden spelen. De club heeft contact met alle families van de spelers, die betrokken zijn bij de oorlog. We hebben een rustige voorbereiding gehad in Nederland."

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s