'Ajax-crisis compleet: Steijn, Mislintat, rvc én directie op schopstoel'

'Ajax-crisis compleet: Steijn, Mislintat, rvc én directie op schopstoel'

19 september - 16:45 Laatste update: 18:25
546

Sven Mislintat heeft geen vertrouwen meer in Maurice Steijn en wil van de Ajax-trainer af. Dat meldt Voetbal International dinsdagmiddag. De technisch directeur van de Amsterdammers is momenteel op zoek naar draagvlak om de Haagse oefenmeester 'de wacht aan te zeggen', zo is te lezen. 

Mislintat staat bij Ajax al geruime tijd onder een vergrootglas. Hij wordt verweten te hebben gefaald bij het samenstellen van de selectie. De Duitse voetbaldirecteur is het daar niet mee eens en is juist van mening dat Steijn in staat moet zijn om veel meer uit de huidige selectie te halen dan dat hij nu doet. Eerder sprak Mislintat nog zijn vertrouwen uit in de trainer die hij juist zelf wegplukte bij Sparta Rotterdam.  

In de uitgebreide achtergrondanalyse van VI is te lezen dat Mislintat van Steijn af wil en dat hij bij zowel tijdelijk algemeen directeur Jan van Halst als Maurits Hendriks aandringt op steun voor die beslissing. Daarmee lijkt een tweestrijd gaande, aangezien de trainer van de staf én de spelersgroep wel het volste vertrouwen geniet. De chaos in Amsterdam, die na de nederlaag bij FC Twente gigantisch is geworden, lijkt zodoende alleen maar groter te worden. 

Voor de wedstrijd van Ajax tegen Fortuna Sittard, van ruim twee weken terug, vertelde Mislintat nog dat Steijn alle tijd zou krijgen om een samenhangend geheel te maken van alle aankopen. Échte conclusies zouden pas enkele maanden later getrokken kunnen worden. 'Slechts 180 minuten verder is Mislintat al bezig om steun te vinden om Steijn de wacht aan te zeggen', aldus VI. 

Waar Mislintat klaar lijkt te zijn met Steijn, wordt er ook zeer kritisch gekeken naar de Duitser zelf. Alex Kroes, vanaf maart 2024 de algemeen directeur van de Amsterdammers, is volgens VI allerminst overtuigd van zijn kwaliteiten. Kroes heeft officieel nog geen bemoeienis, maar heeft de afgelopen transferwindow al wel met lede ogen aangezien. Ook scouts en andere leden van de technische staf zijn niet onder de indruk van Mislintat. 

Zo zei Mislintat dat de selectie pas zo laat op orde was, omdat de rvc eerst financiële zekerheid wilde en diverse spelers wilde verkopen. Mislintat wilde daarnaast het salarishuis naar beneden krijgen en waren er simpelweg geen goede alternatieven. Volgens scouts, mensen binnen de jeugdafdeling en staf is dat onzin. Zowel Jerdy Schouten als Noa Lang, inmiddels beiden PSV'er, werden naar voren geschoven, maar Mislintat wees een eventuele komst van het tweetal af. 

Steijn zou inmiddels op de hoogte zijn van het feit dat Mislintat van hem af wil. De oefenmeester is zich bewust van het feit dat alleen goede resultaten, te beginnen komende donderdag tegen Olympique Marseille, hem kunnen redden. Ondanks die druk laat Steijn zich niet leiden door de voorkeuren van Mislintat. Een voorbeeld: Toen Géronimo Rulli tegen Heracles Almelo geblesseerd moest afhaken, bracht Steijn Jay Gorter in de ploeg. Mislintat had destijds veel liever gezien dat zijn aanwinst Diant Ramaj binnen de lijnen was gekomen. De relatie tussen te technische staf en de td staat al met al dus onder gigantische hoogspanning.