NOS: Mislintat kocht Ajax-speler via zakenrelatie, Amsterdammers starten onderzoek

NOS: Mislintat kocht Ajax-speler via zakenrelatie, Amsterdammers starten onderzoek

19 september - 18:50 Laatste update: 19:35
557

Groot nieuws van de NOS: Ajax heeft op Deadline Day van de afgelopen transferwindow een speler aangetrokken via een Duits zaakwaarnemerskantoor. Datzelfde zaakwaarnemerskantoor bezit aandelen in een privébedrijf van technisch directeur Sven Mislintat. De Amsterdamse club was hiervan niet op de hoogte. Een dergelijke situatie strookt niet met de bestaande regels, waardoor Ajax nu een onderzoek op touwen zet. 

De NOS meldt dat het gaat om een aandelentransactie in Matchmetrics GmbH. Dat is een commercieel datasysteem voor het scouten van spelers. Mislintat richtte deze onderneming op met vier anderen. De aandelen werden destijds gelijk verdeed. Vijf weken nadat de technisch directeur bij Ajax begon met zijn werkzaamheden, 'veranderde de status quo', zo is te lezen. Mislintat werd vervolgens met 35 procent de grootste aandeelhouder. 

Op datzelfde moment, 26 juni 2023, krijgt een Duits zaakwaarnemerskantoor ook aandelen in Matchmetrics. Dat blijkt uit stukken uit het Duitse handelsregister, die zijn ingezien door de NOS. Een notaris in de Duitse stad Bielefeld maakt op die dag een constructie officieel, waarbij zaakwaarnemerskantoor AKA Global belangen krijgt in de onderneming van de Ajax-td. 

AKA Global wordt gerund door Arthur Beck en Kerim Cerit. Eerstgenoemde sprak meermaals met Mislintat tijdens de zomerse transferwindow. Eerst tijdens de uiteindelijk afgeketste transfer van Eduard Spertsyan, later tijdens de overstap van Borna Sosa, die wel rond kwam. 'De handelswijze staat op gespannen voet met de eigen corporate governance verklaring van de club. Daarin staat dat een directeur van Ajax geen besluiten kan nemen over onderwerpen waarbij deze een tegenstrijdig belang heeft', zo tekent de NOS op. Kortgezegd: de wijze waarop Mislintat heeft gehandeld, schuurt behoorlijk met de regels waar Ajax zich als beursgenoteerd bedrijf aan dient te houden. 

Reactie & onderzoek van Ajax
Ajax laat in een reactie aan de NOS weten niet op de hoogte te zijn geweest van de aandelen van AKA Global in Matchmetrics. "Sven heeft verklaard dat in 2020 een investeringsronde heeft plaatsgevonden waarbij verschillende partijen in Matchmetrics geïnvesteerd hebben. Bij het maken van de afspraken ter zake de investering is meteen ook afgesproken dat deze lening op een later moment omgezet zou worden naar een 3% aandeelhouderschap", aldus Ajax, opgetekend door de NOS. 

Ajax start nu een onderzoek naar de controversiële transfer van Sosa. "Ajax is dit uiteraard nader aan het bekijken en wordt daarbij geassisteerd door externe adviseurs. Sven verleent daarbij volledige medewerking, waaronder het delen van alle relevante documenten."

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s