Spelersbattle voor De Klassieker: Feyenoord maakt gehakt van Ajax

Spelersbattle voor De Klassieker: Feyenoord maakt gehakt van Ajax

24 september - 06:30 Laatste update: 07:01
146

Feyenoord begint als favoriet aan De Klassieker tegen Ajax. De aartsrivalen treffen elkaar zondagmiddag in de Johan Cruijff Arena. VoetbalPrimeur legt de beoogde basisteams langs de meetlat in een spelersbattle.

Jay Gorter – Timon Wellenreuther: 1-1
Gorter verdween lang van het toneel na zijn desastreuze optreden in de Johan Cruijff Schaal. Tegen Twente oogde hij niet sterk, maar tegen Marseille bewees hij toch wel weer een opvallend lichtpuntje te zijn bij Ajax. Wellenreuther is een degelijke vervanger van Justin Bijlow, maar zag er bij de goals van Utrecht en Heerenveen niet heel goed uit. Een punt voor beide keepers.

Devyne Rensch – Lutsharel Geertruida: 1-2
Twee jeugdexponenten tegenover elkaar, maar het is een ongelijke strijd. Lutsharel Geertruida heeft zich ontwikkeld tot steunpilaar bij Feyenoord en mag zich Oranje-international noemen. Rensch heeft al moeite om het hoofd boven water te houden bij Ajax, waar aankoop Anton Gaaei echter ook nog geen potten kan breken. 

Josip Sutalo – Gernot Trauner: 1-3
Is Sutalo een mindere verdediger dan Trauner? Nee, vermoedelijk niet. Maar de Oostenrijkse aanvoerder staat zijn mannetje in een team waarin de afspraken duidelijk zijn. De Kroatische topaankoop weet daarentegen niet waar hij het zoeken moet in de chaos bij Ajax. Tegen Marseille oogde hij opnieuw onzeker. Punt voor Feyenoord.

Jorrel Hato – David Hancko: 1-4
Het is veelzeggend dat de zeventienjarige Hato al weken één van de beste spelers van Ajax is. De verdediger toont een groot potentieel, maar het punt gaat toch naar Hancko. De Slowaakse sterkhouder is een paar stapjes verder in zijn ontwikkeling en dat geeft voor deze Klassieker de doorslag.

Borna Sosa – Quilindschy Hartman: 1-5
Zowel tegen FC Twente als Marseille gaf Sosa een assist. Dat wapen, zijn traptechniek, zal hij vaker in moeten gaan zetten. In verdedigend opzicht had hij het echter lastig in beide duels. Hartman maakt een geweldige ontwikkeling door. Hij combineert drive met inzicht en pakt alweer het vijfde Feyenoord-punt.  

Spelersbattle liever kijken? Check de video! (tekst gaat verder onder video)

Silvano Vos – Mats Wieffer: 1-6
Niet Benjamin Tahirovic of Sivert Mannsverk, maar Silvano Vos zou zomaar de voorkeur kunnen krijgen in De Klassieker. Het jeugdproduct viel goed en met bravoure in tegen Marseille. De rode kaart was onhandig, maar hij gaf zijn visitekaartje af. Voorlopig legt hij het echter af tegen Wieffer, die na een moeizame start zijn vorm hervonden heeft. 

Kenneth Taylor – Quinten Timber: 2-7
Taylor was al vaak de gebeten hond bij Ajax, maar donderdag behoorde hij tot de betere Ajacieden. Als dynamische nummer acht komt de jeugdinternational duidelijk het best tot zijn recht. Quinten Timber kende een aarzelende start in Rotterdam, maar laat steeds vaker zien dat hij flink wat in zijn mars heeft. We houden het op een remise.

Steven Berghuis – Calvin Stengs: 3-7
Maurice Steijn was al stellig: hij ziet Berghuis als 10, want met name via de Oranje-international komt Ajax aan voetballen toe. Tegen Marseille was hij slordig, maar Ajax lijkt niet zonder hem te kunnen. Als international heeft hij nipt een streepje voor op Stengs, die desondanks uitstekend bezig is en laat zien dat hij volwassener is geworden, met en zonder bal.

Carlos Forbs – Yankuba Minteh: 4-8
Forbs liet in de Europa League eindelijk een glimp van zijn mogelijkheden zien, met een goal, een assist en nog een knappe steekpass op Taylor. Zijn snelheid en diepgang zijn een wapen. Minteh is nu al een handenbindertje bij Feyenoord. Ook de Gambiaan zorgt met zijn snelheid voor dreiging, maar is nog geen 'eindproduct'. Gelijkspel.

Brian Brobbey – Santiago Gimenez: 4-9
Brobbey ligt vaak onder een vergrootglas. Hij scoort momenteel echter wel een zeldzame voldoende bij Ajax. Als aanspeelpunt en doelpuntenmaker doet hij van zich spreken. Gimenez staat evenwel een treetje hoger op de ladder. De Mexicaan is als doelpuntenmaker en aanjager zó belangrijk voor Feyenoord. Hij pakt dit punt.  

Steven Bergwijn – Igor Paixão: 5-10
Het zegt veel over de vorm van Bergwijn: de recordaankoop van Ajax sleept er met moeite een gelijkspel uit in deze laatste battle. De flitsen van zijn klasse laat hij nog slechts sporadisch zien. Paixão komt steeds meer op stoom. Hoewel het tegen Celtic niet goed was, is de Braziliaan steeds meer aanwezig en neemt zijn productiviteit toe.