Ajax-crisis vergeleken met Cruijff-revolutie: 'Nu erger, dit is totale implosie'

Ajax-crisis vergeleken met Cruijff-revolutie: 'Nu erger, dit is totale implosie'

1 oktober - 09:45
142

De huidige crisis bij Ajax valt niet te vergelijken met de revolutie in 2010 onder leiding van Johan Cruijff. Dat stellen voormalig Ajax-bestuurder Henri van der Aat en schrijver Menno de Galan in gesprek met de NOS.

"Nu is het totaal anders dan toen", zegt Henri van der Aat, in 2008 interim-directeur van Ajax en van 2009 tot 2011 commercieel directeur. "Wij hadden geen crisis op het veld, die is er nu wel." Hij ziet nog een ander verschil, want de Amsterdammers zijn zonder algemeen directeur en technisch directeur stuurloos. "Wij waren toen niet stuurloos. Het was een totale machtsstrijd. Een strijd om de richting, naar links of naar rechts."

De Galan schreef destijds het boek 'De Coup van Cruijff'. Hij verwacht niet dat de huidige crisis tot een nieuwe revolutie leidt. "Dit is meer een totale implosie", aldus de Nieuwsuur-journalist, die de verschillen aanstipt met dertien jaar geleden. "Ajax draaide gewoon in de top mee, was het jaar ervoor onder Martin Jol net geen kampioen geworden. Nu is het sportieve verval veel groter. De kritiek van Cruijff toen was zwaar aangezet. Nu is het niet overdreven, Ajax staat echt net boven de degradatiestreep."

Ook De Galan ziet dat er nu sprake is van een 'machtsvacuüm'. "Nu is het erger", oordeelt hij. "Beter twee kampen die ergens voor staan dan niks. Het wachten is op Alex Kroes. Hij krijgt iets van een Verlosser, om in Cruijff-termen te blijven. Hij moet het gaan doen."

Ajax stevende zaterdag af op een 2-3 zege bij RKC Waalwijk, maar dat werd overschaduwd door de situatie van Etienne Vaessen. Inmiddels is er sprake van enige opluchting. De RKC-keeper is bij bewustzijn en aanspreekbaar.