AZ wil meewerken met Kroes en Ajax: 'Maar nooit meer reactie gehad'

AZ wil meewerken met Kroes en Ajax: 'Maar nooit meer reactie gehad'

1 oktober - 10:55 Laatste update: 11:10
177

Het ligt niet aan AZ dat Alex Kroes nog niet is begonnen als algemeen directeur van Ajax. Dat benadrukt algemeen directeur Robert Eenhoorn van de Alkmaarders bij Goedemorgen Eredivisie. Volgens hem lieten de Amsterdammers niets meer van zich horen.

Door een concurrentiebeding mag Kroes pas in maart 2024 aan de slag bij Ajax, maar volgens Eenhoorn was AZ bereid om mee te werken aan een eerdere overstap. "Wij hebben aangegeven hoe wij dat zagen. Dat ging niet om geld, maar om iets anders", stelt Eenhoorn in het ESPN-programma. "Dat vonden zij een goede richting. Ajax heeft gevraagd om dat op papier te zetten. Dat wij hebben wij netjes gedaan, maar daar hebben we nooit meer een reactie op gehad."

AZ ging nog wel om tafel met Kroes en besloot het concurrentiebeding terug te brengen van één jaar naar 6,5 maand. "En vijftigduizend euro voor het goede doel. Daarmee is het klaar", aldus Eenhoorn, die ontkent dat de Alkmaarders inzetten op een afspraak dat Ajax de komende jaren geen werknemers mag weghalen uit het AFAS Stadion. "Dat is onzin." Ondanks alles benadrukt Eenhoorn dat de relatie met Ajax goed is. "Wij hebben geen twistpunt met Ajax. Wij hebben aangegeven hoe het zit. Zij zeiden: dat willen we niet, regelen jullie het maar met Alex. Dat hebben we gedaan."

"Dan moet Ajax aan tafel komen"
Eenhoorn verwijst meermaals naar de verklaring van AZ, waarin de optie wordt open gehouden dat Kroes alsnog eerder start in de Johan Cruijff Arena. Alleen daarvoor moet Ajax zich wel melden bij de Eredivisie-rivaal. "Dan moet Ajax aan tafel komen", klinkt het. "Als er iets duidelijk is geworden, is dat we wel nakomen wat we zeggen bij AZ." De directeur stelt nogmaals dat geld niet het probleem is. "Het gaat erom: hoe ga je met elkaar om."

De AZ-bestuurder lijkt vooral te verlangen dat de Amsterdammers zich fatsoenlijk opstellen in de gesprekken over Kroes. Ook wordt gewezen naar het herenakkoord, waarin de topclubs afspraken elkaars jeugdspelers niet actief te benaderen. Dat kan volgens Eenhoorn beter worden nageleefd.