Oranje boekt bevochten zege op Frankrijk

14-06-2008 00:36

Jelmer Geerds
BERN

Oranje kende een droomstart. Al na tien minuten strafte Nederland het defensieve en afwachtende begin van Frankrijk af. Een scherpe corner werd binnengekopt door Dirk Kuyt, die knap voor zijn slapende bewaker Malouda kroop: 1-0. Dat was wel beschouwd één van de weinige mogelijkheden die Oranje voor rust afdwong.

Vooral het laatste kwartier voor rust was een waar Frans offensief. Gouvou, Ribery en Henry poogden doelman Edwin van der Sar te kloppen, maar de Oranje-sluipost onderscheidde zich met enkele puike reddingen. Zo kon, weliswaar met enig fortuin, gerust worden een voorsprong.

Na de pauze bracht Van Basten al vrij snel Arjen Robben en Robin van Persie om zo de aanval van Oranje een nieuwe impuls te geven. Niettemin had Nederland het ook vlak na rust moeilijk. Bijna had Frankrijk immers een strafschop gekregen, nadat een schot van Henry via de arm van André Ooijer naast ging. Heel Frankrijk schreeuwde moord en brand, maar scheidsrechter Fandel gaf enkel een hoekschop. Even daarop kreeg Henry wederom een opgelegde mogelijkheid, maar de lob van de sterspeler ging over het doel van Van der Sar.

Kort daarna rendeerde de omzetting van Van Basten. Een snelle counter via Van Nistelrooy lanceerde Arjen Robben. De Real-vleugelspits, hersteld van een liesblessure, bediende Robin van Persie op maat: 2-0. Daarmee leek het Franse verzet gebroken, maar dat bleek vergeefse hoop. Twintig minuten voor tijd maakte Frankrijk alsnog de aansluitingstreffer. Henry tikte een voorzet van Sagnol bekeken binnen.

De Fransen waren nog niet uitgejuicht toen reeds 3-1 op het scorebord prijkte. Razendsnel viel Oranje aan, vond Robben die met een sublieme individuele actie en dito schot de 3-1 in het dak van het doel prikte. Dat bleek de mokerslag voor de equipe van Domenech. De Fransen probeerden nog wel aan te vallen, maar het was Oranje dat dreigend was via Van Nistelrooy. De hardwerkende aanvalsleider werd diepgestuurd door Nigel de Jong en trachtte met een kopbal doelman Coupet te verschalken. De Franse sluitpost kon het leer nog net naast tikken.

In de blessuretijd maakte Wesley Sneijder op magnifieke wijze ook nog de 4-1, door de bal hard in de kruising te krullen. Door de 4-1 zege heeft Oranje zich reeds gekwalificeerd voor de kwartfinale. Daarin speelt het, in Basel, tegen de nummer 2 van groep D.