Van Basten: We willen meer

Van Basten: "We willen meer"

14-06-2008 01:17

"Ik kon na rust Robin van Persie en Arjen Robben inbrengen. Dan heb je wel heel veel aanvallende opties", zei Van Basten na afloop. De bondscoach bleek achteraf over een gouden wisselhand te beschikken. Zowel Van Persie als Robben wisten te scoren.

Van Basten: "En die treffers hadden we nodig ook. Juist in die periode stonden we zwaar onder druk. Dan is het lekker als je weer iets meer afstand kan nemen."

Ondanks een sterk begin constateerde Van Basten dat zijn team in de tweede helft in problemen kwam. "Via Kuyt kwamen we snel op voorsprong, maar halverwege de tweede helft kregen we problemen
omdat we niet goed speelden. We hanteerden te vaak de lange bal, er zat geen diepte in de ploeg. Dat veranderde gelukkig toen we Robben en Van Persie brachten."

Van Basten was de eerste om toe te geven dat Nederland ook wat geluk had gekend in het duel tegen de Fransen. "We hebben een beetje geluk gehad. Frankrijk heeft goede kansen gemist. Maar ik wil mijn verdedigers en eigenlijk alle spelers een groot compliment maken. In die moeilijke periode hebben we uiteindelijk toch maar één doelpunt weg gegeven.''

Dankzij de overwinning heeft Oranje zich geplaatst voor de kwartfinale van het EK. Maar daar houdt het volgens Van Basten niet op. "We hebben de wereldkampioen en de vice-wereldkampioen binnen een week met 4-1 en 3-0 verslagen. Dat had ik nooit verwacht. Het eerste doel is bereikt, maar we willen meer. Dat is duidelijk."