Oud-spelers van Ajax maken hun grote zorgen kenbaar

Voormalig Ajax-spelers uiten zorgen: 'Drie backs halen, dat is het dieptepunt'

2 november 2023 om 07:00
Laatste update: 2 november 2023 om 07:08

Voormalig Ajax-spelers Kiki Musampa, Sonny Silooy en Stefan Petterson hebben in een interview met het Algemeen Dagblad hun licht laten schijnen op de situatie bij hun oude werkgever. Het drietal maakt zich zorgen en ziet een aantal grote verschillen met vroeger. 

"Het begint met de identiteit van de club, en dan bedoel ik dat Ajax bekend is als opleidingsclub", aldus voormalig vleugelaanvaller Musampa, die in 1996 het eerste doelpunt in de ArenA maakte. "We worden, of werden, geroemd om de spelers die doorbraken uit de opleiding. Dat gaat mijns inziens al veel langer fout, maar dat werd nog gecamoufleerd. Daarom is deze wake up call mischien wel goed", vervolgt Musampa, die hoopt op een reset. "Ik hoop echt op een revolutie. Van onderuit naar boven moet alles worden schoongemaakt. Want dat we drie backs gaan halen, omdat we die blijkbaar niet hebben kunnen opleidingen, dat is echt het dieptepunt."

De inmiddels zestigjarige Petterson, tussen 1988 en 1994 linksbuiten van Ajax, denkt de oorzaak van de sportieve malaise aan te kunnen wijzen. '"Deze situatie handelen, hebben ze nog nooit meegemaakt. Het is een compleet nieuwe ervaring. In mijn tijd stonden we al voor als we het veld opstapten. Zo groot was ons vertrouwen. De tegenstander had respect voor ons. Nu weten ze dat ze kunnen winnen in de ArenA. Dat is een groot verschil."

Silooy, die meer liefst 343 wedstrijden voor Ajax speelde, ergert zich aan alle stromingen binnen de Amsterdamse club. "En aan de 19 punten achterstand op PSV. Dat je nu zo realistisch moet zijn dat je hoopt op een vijfde plaats aan het eind van het seizoen. De vijfde plaats... Weet je, we blijven positief hoor. Ja echt. 19de kun je niet worden in deze competitie. Slechter dan nu kan het niet gaan."