Rusland stoot Griekenland van de troon

Rusland stoot Griekenland van de troon

Gepubliceerd: zondag 15 juni 2008 om 00:42zo 15-06-2008 om 00:42

Guus Hiddink kan gaan dromen van een kwartfinale tussen zijn 'huidige' Rusland en zijn 'voormalige' Nederland. De succescoach uit de Achterhoek zag zijn onervaren ploeg zaterdagavond in Salzburg titelverdediger Griekenland uitschakelen: 1-0. Bij een winst tegen de Zweden gaat de reis in de Alpenlanden verder naar Basel, waar Oranje wacht.

Hiddink sprak voor aanvang de hoop uit dat zijn spelers, leergierig en tot hard werken bereid, eens wat minder zouden lopen en wat vaker in de richting van het dreigende gevaar. Dat lijkt voorlopig toch een wens voor de wat langere termijn.

Defensief waren de Russen beslist minder slecht dan tegen groepswinnaar Spanje maar tegen de veel minder gehaaide Grieken zag het er lang niet altijd zelfverzekerd en betrouwbaar uit. Toch had dat geen gevolgen. Trainer Otto Rehhagel stuurde de titelverdediger met een aanvallend concept op pad maar 'ohne Erfolg'.

De Duitser offerde zijn vijfde verdediger Paraskevas Antzas voor vleugelspits Ioannis Amanitidis waardoor er een heus 4-3-3-systeem op het veld van Stadion Wals-Siezenheim verscheen. Tot grote kansen leidde het niet. Alleen Charisteas was met een mislukte kopbal, die door Igor Semsjov bijna in eigen doel werd gelopen, dicht bij een treffer. Verder liet de held van vier jaar geleden vooral zien waarom hij ook bij Ajax en Feyenoord niet van toegevoegde waarde was.

Rusland speelde beter en frisser. De voorsprong na het matige begin, van beide kanten, was verdiend. Wel was er de helpende hand nodig van de Griekse 'grijsaard' Antonis Nikopolidis. De 37-jarige doelman verliet ruim een kwartier voor rust volkomen onnodig zijn post, liet zich op de achterlijn verschalken door een omhaal van Sergej Semak, waarna Konstantin Zirjanov de bal van dichtbij kon intikken.

Het was dat Roman Pavljoetsjenko, net op tijd fit en vaak gevaarlijk, de kans op 2-0 liet liggen - hij kopte onder meer geheel vrijstaand via de grond over - anders was de tweede helft wellicht een formaliteit geworden. Nu was die vooral door de oplopende spanning aardig, met Rusland als de betere ploeg en Griekenland met de moed der wanhoop smekend om een wondertje. Dat gebed werd niet verhoord. Op grond van het gebodene terecht.

 

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws