Matig Duitsland te sterk voor Oostenrijk
Bondscoach Josef Hickersberger moest het de voorbije dagen honderden keren in herinnering roepen en miljoenen landgenoten smeekten erom: Het wonder van Cordoba. In deze Argentijnse wijnstad knikkerde het Oostenrijkse elftal, met Hickersberger als regisseur op het middenveld, het oppermachtige West-Duitsland in 1978 met een 3-2-zege uit het WK.
,,Een herhaling. Alles of niets'', eisten de media. Hickersperger wilde graag maar bouwde veel zekerheden in. Hij kwam op de proppen met een 'Oranje-systeem' (4-2-3-1), maar met een nadruk op de defensie. Vooral de linkerflank was extra versterkt met Christian Fuchs om het opkomende gevaar van Clemens Fritz, Torsten Frings en Arne Friedrich in te dammen.
Voor de eigen productie werd vertrouwd op Erwin Hoffer, in pas zijn vijfde interland. De 21-jarige aanvaller van Rapid was een handenbindertje maar werd te sporadisch gevaarlijk door de ideeënarmoede bij zijn collega's. Die kwamen niet verder dan keihard werken en hopen op een afstandsschot met richting.
Duitsland was het eerste kwartier beter; technisch, tactisch en qua tempo. Slechts door een mirakel leidde dat niet tot snel succes voor het frontduo Miroslav Klose en Mario Gomes. Gyorgy Garics deed hun werk teniet door de bal op de doellijn achterwaarts vanonder de lat weg te koppen.
,,Jetzt geht's los'', zong de Duitse aanhang, maar naarmate het duel vorderde en de treffer uitbleef werd het stiller. De ploeg van Joachim Löw verloor de controle en liet zich verrassen door het opportunisme en wilskracht van Oostenrijk, al bleef Jens Lehmann gemakkelijk overeind.
Scheidsrechter Mejuto Gonzalez haalde vlak voor rust het EK-boek door beide coaches naar de tribune te verbannen, na wat bekvechten met de vierde official over het verlaten van hun zone. Löw mocht bij bondskanselier Angela Merkel op schoot, maar ging naast de geschorst Bastian Schweinsteiger zitten. Zijn noch Hickersbergers aanwzijgingen werden gemist.
Beide teams waren voldoende doordrongen van de 'ernst' van de situatie. De gastheer moest zich nog drukker maken, de favoriet nog beter opletten en loeren op een kans. Aanvoerder Ballack benutte meteen de eerste, een vrije trap van een meter of 25. Oostenrijk ontbeerde, wat er ook van de reservebank kwam, domweg de kwaliteit om twee keer te scoren.